Müstehab sözlükte; sevilen, beğenilen, hoşa giden şey, yapılması dînen zorunlu olarak emredilmediği hâlde makbul sayılan şeyler, işlenebilir fiiller demektir. Dinimize göre yapılması mutlaka emredilmediği halde yapanların sevaba erişecekleri işler müstehaptır. Müstehap, Peygamber Efendimiz’in (sav) ara sıra yapmış oldukları şeydir. Diğer bir ifade ile müstehap, Peygamberimiz (sav)’in bazen yapıp bazen yapmadığı şeylere denir. Mesela Kuşluk Namazı kılmak, nafile oruç tutmak gibi. Peygamber Efendimiz (sav) bu tür ibadetleri zaman zaman yapmış ve yapılmasının müminlere çok sevap kazandıracağını bildirmiştir.
Müstehap örnekleri; Kuşluk namazı kılmak, yeni doğan çocuğa yedinci gün isim koymak, erkek ve kız çocuğu için akika hayvanı kesmek, güzel giyinmek, güzel koku sürünmek, kabirleri ziyaret etmek müstehabdır.
Müstehabın Hükmü
Müstehab’ın yapılmasında sevab vardır. Yapılmaması hâlinde ise yalnızca bu sevabdan mahrumiyet söz konusudur.
MÜSTEHAP KELİMESİ İLE İLGİLİ ÖRNEK CÜMLELER
– Müstehap olan işi yapmak lazım.
– Buna dikkat etmek müstehabdır. İnsanlar müstehabı ne zannediyorlar? Müstehab, Cenâb-ı Hakk’ın sevdiği şeydir.
– Kabirleri ziyaret eden kişinin gücü yettiği kadar Kur’ân okuması ve akabinde oradakiler için duâ etmesi müstehabdır.” (Süyûtî, Şerhu’s- Sudûr, s. 303)
– Mezarın başında Kur’ân’dan âyet ve sûreler okumak müstehabdır. Kur’ân’ın tamamının okunması (hatim edilmesi) ise, daha güzeldir.
– İnsanlar müstehabı ne zannediyorlar? Müstehap, Cenâb-ı Hakk’ın sevdiği şeydir. Allah Teâlâ’nın sevdiği bir amelin karşılığında bütün dünya ve âhiret verilse, yine de hiçbir şey verilmemiş demektir. Biz müstehaba o kadar riâyet ederiz ki, yüzümüzü yıkarken bile suyu önce sağ tarafımıza getiririz.
– İmkânı müsâit olan her mü’minin ömründe bir defâ haccetmesi farzdır. Tekrar tekrar haccetmek ise müstehabdır ve sevâbı çok büyüktür.
– Müstehap olan bir davranışı yapmak her zaman sevap kazandırır.
– Bir insanın iyi biri olmak istemesi yaptığı müstehaplara bağlıdır.