Umre sözlükte ziyaret etmek, uzun ömürlü olmak, evi mamur etmek, bir yerde ikamet etmek, Allah’a kulluk yapmak, korumak ve mal çok olmak gibi anlamlara gelir. Fıkıh termi olarak Umre, ihrama girerek tavaf ve sa’y yaptıktan sonra tıraş olup ihramdan çıkmaktır. Diğer bir ifade ile, müslümanların Kâbe’yi hac mevsimi dışında ziyaret etmelerine umre denir. Kurban bayramı günleri dışında senenin her zamanında umre ibadeti yapılabilir. Ömürde bir defa umre yapılması sünneti müekkededir. Birden fazla da yapılabilir.
Umre, Kâbe-i Muazzama’yı tavaftan ve Safâ ile Merve denilen iki makamın arasında sa’y etmekten (hızlı yürüyüşten) ibarettir.
Umrenin farzları nelerdir?
1. İhram
2. Tavaf
Umrenin vacipleri nelerdir?
1. Sa’y
2. Tıraş
Umrenin yapılışı
1) Umre haccı yapacak olan zat, afakî (mikât dışından) olduğuna göre, mikat yerinde ihrama girer. Mekke halkından ise, Harem Bölgesi dışından ihrama girer. Daha önce açıklandığı gibi elbisesini çıkarır ve iki parçadan ibaret dikişsiz ve beyaz örtüleri takınır. Sonra: “Allahümme innî uridü’l-umrete feyessir-ha lî ve tekabbelha minnî = Allah’ım! Ben umre yapmak istiyorum, onu bana kolaylaştır ve onu benden kabul buyur,” diye yalnız umreye niyet eder. Sonra “Lebbeykallahümme Lebbeyk…” diye telbiyede bulunur. Farz hacda yasak olan işler, umrede de ihramda bulundukça yasaktır. Yolculukta telbiye getirmeye devam eder.
2) Mekke’ye girince, Umre için tavafta bulunup bildiğimiz şekilde Kabe etrafında yedi defa dolaşır. Hacer-i Esved’i her defasında selâmlar.İlk üç şavtında (devrinde) sürat gösterir, tekbir ve tehlilde bulunur.
3) Bu tavaftan sonra Safa ile Merve arasında, daha önce yazıldığı gibi sa’y eder. Bundan sonra başının saçlarını traş eder veya kısaltarak umresini tamamlar. Kabe’yi tavaf eder. İstediği elbiseyi giyebilir. Kendisinde ihramda haram olan şeyleri helâl olur.
Tavafın dört şavtı (devri), umrenin rüknüdür. Ondan sonra geri kalan üç savt ile Safa-Merve arasında yedi defa yürümek, saçları traş etmek veya kısaltmak da umrenin vaciblerindendir.
Umre’nin şartları, haccın şartları gibidir. Yalnız umre için belli bir vakit gerekli değildir. Her mevsimde yapılabilir. Buna göre ihram da Umrenin bir şartıdır.
Umre’nin sünnetleri ve edebleri de, Hacdaki Safa-Merve arasında olan sa’ydan itibaren sonuna kadar olan sünnetleri ve edebleri gibidir.
Umre ile Haccın farkları nelerdir?
Umre ile hac arasındaki farklar şunlardır:
• Hac farz, umre ise sünnet bir ibadettir. (Şâfiî âlimlerinin büyük bir çoğunluğuna göre umre de farz bir ibadettir.)
• Hac yılın belli zamanında yapılır, umre ise yılın herhangi bir zamanında yapılabilir.
• Umrede vakfe, şeytan taşlama ve kurban kesme yoktur.
Umrenin yapılışı ise şöyledir:
• Mîkât denilen yerde umre için ihrama niyet edilerek telbiye getirilir. Bu andan itibaren ihramdan çıkana kadar ihram yasaklarına riayet edilir.
• Mekke’ye varınca Kâbeye gidilerek umre tavafı yapılır ve iki rekat tavaf namazı kılınır.
• Safâ ile Merve arasında say yapılır.
• Traş olup ihramdan çıkılır. Böylece umre ibadeti tamamlanmış olur.
Umre İle İlgili ayetler
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
– Şüphesiz, ‘Safa’ ile ‘Merve’ Allah’ın işaretlerindendir. Böylece kim Evi (Ka’be’yi) hacceder veya umre yaparsa, artık bu ikisini tavaf etmesinde kendisi için bir sakınca yoktur. Kim de gönülden bir hayır yaparsa (karşılığını alır). Şüphesiz Allah, şükrün karşılığını verendir, bilendir. (Bakara Suresi, 158)
– Haccı ve umreyi Allah için tamamlayın. Eğer (düşman, hastalık ve buna benzer nedenlerle) kuşatılırsanız, artık size kolay gelen kurban(ı gönderin). Kurban yerine varıncaya kadar başlarınızı traş etmeyin. Kim sizden hasta ise veya başından şikayeti varsa, onun ya oruç ya sadaka veya kurban olarak fidye (vermesi gerekir). Güvenliğe kavuşursanız, hacca kadar umre ile yararlanmak isteyene, kolayına gelen bir kurban(ı kesmek gerekir). Bulamayana da, haccda üç gün, döndüğünüzde yedi (gün) olmak üzere, bunlar, tamı tamına on (gün) oruç vardır. Bu, ailesi Mescid-i Haram’da olmayanlar içindir. Allah’tan korkun ve bilin ki Allah, muhakkak cezası pek çetin olandır. (Bakara Suresi, 196)