Mübah; işlenmesinde günah veya sevap olmayan davranışlar demektir. Yani mübah, yapılması ve yapılmaması dinde caiz görülen şeydir. Ne yapılmasında, ne de yapılmamasında günah vardır. Helal olan bir yemeği veya meyveyi yiyip yememek gibi. Diğer bir ifade ile mübah, yapılması veya yapılmaması dini yönden hiçbir sakıncası bulunmayan, mükellefin yapıp yapmamakta tamamen serbest olduğu eylemlerdir.
Örneğin, Yemek yemek mübahtır, ama haram yemeklerden yemek mübah değil haramdır. Haram bir şeyi yemek haramken, eğer kişi can tehlikesiyle karşı karşıyaysa, açlıktan ölmek üzere iken yanındaki tek şey olan haram bir şeyi yemesi mübah sayılır. Burada haram yemek, içki içmek mübah değildir haramdır, fakat can tehlikesi gibi unsurlar, eylemi mübah kılabilir.
Mübah işlere örnekler
Yemek yemek
Su içmek
Spor yamak
Gezmek
Elbise rengi seçmek
Bilgisayar kullanmak
Banyo yapmak
Tıraş olmak
Telefon kullanmak
Doğayı seyretmek
Mübah ile ilgili örnek cümleler
– Mubah kelimesi sözlükte “açığa çıkan, açıklanan, serbest bırakılan şey” demektir.
– Uyumak mubah olan davranışlardan biridir.
– Gāyeme erişmek için bence mubah olmayan vâsıta yoktu (Safiye Erol)
– Haramı mübah addetmek, o cürmü fiilen işlemekten çok daha tehlikelidir. Zira bu durumun, böyle düşünen bir kimseyi, inanç itibâriyle İslâmʼın dışına çıkarma tehlikesi vardır.
– Küçük hanımın soğuk ve yâve halleri bir alay mevzûu olamazsa da onunla lâubâlî ve arkadaşça muâmele herkes için tabiî ve mubah sayılırdı (Sâmiha Ayverdi)
– Fıtrata uygun olan her davranış yemek yemek gibi mubahtır.
– Zarûretler memnû olan şeyleri mubah kılar (Cevdet Paşa)
– Sana her şey mubah diyerek beni tehdit etmeye de çalıştı.
– Yaptırdığı her şey mubah oluyor (Behçet K. Çağlar)
– Kazanç hırsıyla İslâm dışı tavırlara yönelmek ve hattâ bunları mübah veya meşrû addetmek de kesinlikle doğru birşey değildir.