Tekbir sözlükte “yüceltmek, büyük olduğunu kabul etmek” demektir. Tekbir dîn ıstılahında; Allah en büyüktür, Allah her şeyden daha büyüktür anlamına gelen الله اكبر Allahu ekber diyerek Allah’ı azamet ve kibriya ile anmak demektir.
Tekbîr; Allah’ın zâtı, sıfatları ve fiilleri itibariyle her şeyden yüce ve üstün olduğu”mânasına gelen الله اكبر “Allahu ekber” cümlesini yahut bunu söylemeyi ifade eder. Ezanda ve kamette mutlaka söylenir. Namaza başlarken tekbir almakta namazın farzlarındandır.
Kurban kesilirken, yahut önemli bir iş yaparken de tekbir getirilerek, الله أكبر الله أكبر لا إله إلا الله والله أكبر الله أكبر ولله الحمد “Allahu ekber Allahu ekber La ilahe illalla Hû vallahu ekber, Allahu ekber ve lil’llah’il-Hamd” denilir. (Anlamı: Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah’a mahsustur.)
Namaz sonunda teşbih çekilirken otuzüç kere “Allahuekber” diyerek tekbik getirmek de çok faziletlidir.
Tekbir yani الله اكبر “Allahuekber” Allah en büyüktür, Allah her şeyden yüce ve büyüktür anlamına geliyor. “Allahu ekber” ifadesi yüce Allah’ın her şeyden üstün, ulu ve azametli olduğunu bildirir.
Tekbir ile ilgili ayetler.
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
Ve de ki: “Övgü (hamd), çocuk edinmeyen, mülkte ortağı olmayan ve düşkünlükten dolayı yardımcıya da (ihtiyacı) bulunmayan Allah’adır.” Ve O’nu tekbir edebildikçe tekbir et. (İsra Suresi, 111)
Onların etleri ve kanları kesin olarak Allah’a ulaşmaz, ancak O’na sizden takva ulaşır. İşte böyle, onlara sizin için boyun eğdirmiştir; O’nun size hidayet vermesine karşılık Allah’ı tekbir etmeniz için. Güzellikte bulunanlara müjde ver. (Hac Suresi, 37)
Rabbini tekbir et (yücelt) (Müddesir Suresi, 3)