Kuranı Kerime göre Zekat; fakirlere, miskinlere, borçlulara, yolda kalmış yolculara, mükateblere, Allah yolunda cihat eden mücahitlere ve zekat toplama memurlarına verilir.
“Sadakalar (zekâtlar) Allah’tan bir farz olarak fakirlere, miskinlere, zekât işinde çalışanlara, kalpleri İslâm’a ısındırılmak istenenlere, kölelere, borçlulara, Allah yollunda olanlara ve yolda kalmışlara aittir. Allah bilendir, tam hüküm ve hikmet sahibidir” (Tevbe, 9/60.)
Zekât verilecek fakir ve miskinler kimlerdir?
Fakirden maksat, nisab miktarı ve daha fazla malı olmayan Müslüman kimsedir. Miskinden maksat ise hiçbir şeye mâlik olmayan yoksul müslümandır.
Zekât verilecek yolcu ile mükâtebler (kendileriyle özgürlük antlaşması yapılmış köle ve câriyeler) kimlerdir?
Yolculardan maksat, malları beldelerinde kalıp ellerinde bir şey bulunmayan garip müslümanlardır. Mükâteblerden maksat ise, birer bedel karşılığında âzat edilmek üzere efendileriyle sözleşme yapılmış olan müslüman köle ve câriyelerdir.
Zekât verilecek mücahidler ile zekât memurları kimlerdir?
Mücahidlerden maksat, gönüllü olarak cihada çıkıp ellerinde nafakaları ve silah temin edecek malları bulunmayan gazilerdir. Zekât memurlarından maksat ise devlet başkanı (veliyyül-emr) tarafından zahir olan malların zekâtını toplamakla görevlendirilmiş kimselerdir. Bunlara âmil (zekât işinde çalışan) ve sâî de (zekât işlerinde koşan kişi) denir.