Haccın yirmi sekiz kadar sünneti vardır. Bunlar;
1. İhrama girerken yıkanmak veya abdest almak.
2. İhram niyetiyle iki rekât namaz kılmak.
3. İhram için beyaz ve yeni peştamal ile omuz havlusu örtünmek.
4. ihramdan önce gülyağı gibi güzel kokulu bir şey sürünmek.
5. İhramdan sonra seher vakitlerinde, namazlarda, yokuşta, inişte, yolcu kafilelerine rastlayınca orta bir sesle üç kere telbiyede bulunmak.
6. Telbiyelerden sonra Peygamber Efendimiz’e [sallallahu aleyhi vesellem] çok salâtü selâmda bulunmak.
7. Salâtü selâmdan sonra Allah Teâlâ’ya yalvarmak, duada bulunmak.
8. Mekke-i Mükerreme’ye girmek için yıkanmak ve gündüzün girmek, Kâbe-i Muazzama’yı görünce dua etmek, Beytullah’ın önünde tekbir ve tehlilde bulunmak.
9. Mekke dışından gelenlerin kudüm tavafı yapmaları.
10. Kâbe-i Muazzama’yı zaman zaman nâfile olarak tavaf etmek.
11. Ziyaret tavafında erkeklerin “ıztıbâ'” etmeleri, yani tavaf başlamadan önce omuzlarına almış oldukları örtülerin birer ucunu sağ koltuklarının altından alarak sol omuzları üzerine atmak.
12. Ziyaret tavafının ilk üç turunda erkeklerin “remel” etmeleri, yani adımlarını kısaltarak, omuzlarını silkerek yürüyüşlerine çalımlıca bir görüntü vermeleri.
13. Safâ ile Merve arasında sa’y ederken oradaki iki yeşil direk arasında erkeklerin süratle geçip sonra yeniden normal yürümeleri. Bu yürüyüşe “hervele” denir.
14. Zilhicce ayının yedinci günü öğle namazından sonra Mekke-i Mükerreme’de bir hutbe okunup haccın menâsikine dair bilgiler verilmesi.
15. Zilhicce ayının sekizinci günü güneşin doğuşundan sonra
Mekke-i Mükerreme’den Mina’ya çıkmak ve o gece Mina’da kalmak.
16. Zilhicce ayının dokuzuncu günü güneşin doğuşundan sonra Mina’dan Arafat’a çıkmak.
17. Kurban bayramının ilk gününde bir hutbe okunarak haccın geri kalan menâsikini açıklanması.
18. Arafat’ta ve Müzdelife’deki namazlarda yalvarma ve niyaz ile göz yaşları dökmek veya öyle bir hal almak. Kişinin kendisi, anne babası ve diğer büyükleriyle evlat ve torunları ve bütün din kardeşleri için hayır dua etmesi.
19. Güneş battıktan sonra Arafat’tan ağır ağır inmek, Müzdelife’ye ulaşıldığında yolculara engel olmamak için Meş’ar-i Harâm denilen Kuzah tepesi yakınında konaklamak.
20. Bayram gecesi Müzdelife’de kalıp bayram sabahı Mina’ya inmek ve kurban günlerinde bütün yol eşyasıyla beraber Mina’da kalmak.
21. Mina’da taşlar atılırken Mina’yı sağa, Mekke-i Mükerreme’yi sola almak, sırasıyla önce küçük cemreyi, sonra ortanca cemreyi yaya olarak, daha sonra da Akabe cemresini bilinçli olarak taşlamak ve bu son cemrede taşları aşağıdan yukarıya doğru atmak.
22. Taşlamaya ilk gün güneşin doğuşuyla zevali arasında, diğer günlerde ise zevali ile batışı arasında başlamak.
23. Mina’dan Mekke-i Mükerreme’ye acele olarak inmek isteyen için zilhiccenin on ikinci günü, güneşin batışından önce yola çıkmak.
24. Mina’dan Mekke-i Mükerreme’ye gelirken Muhâsib ve Ebtah denilen düz mevzide bir müddet durmak.
25. Tavaf, dua ve iki rekât namazdan sonra Beytullah’a karşı ayakta kana kana zemzem içmek ve birazını başa ve bedene dökmek.
26. Hacerülesved ile Kâbe-i Muazzama’nın kapısı arasındaki Mültezem denilen yere göğsü ve yüzü yaslamak.
27. Kimseye zahmet vermeksizin Kâbe-i Muazzama’nın örtüsüne yapışıp duada bulunmak ve imkân varsa içine girip büyük bir hürmetle iki rekât namaz kılmak.
28. Medine-i Münevvere’ye gidip Resûl-i Ekrem’in [sallalahu aleyhi vesellem] kabrini ziyaret etmek.
Bu sünnetlere riayet etmemenin bir cezası olmasa da haccın bazı faziletlerinden mahrum kalınmasına sebep olur.