Teravih namazının vakti, yatsı namazından sonra fecrin doğuşuna kadarki vakittir. Yine belirtmek gerekirse Teravih namazının vakti, yatsı namazından sonra başlar, sabah namazı vakti girinceye kadar devam eder. Vitir namazını, teravihten önce de sonra da kılmak sahihtir. Ancak sonra kılmak daha faziletlidir. Kabul gören bir görüşe göre ise teravih namazının vakti yatsı namazından sonra, vitir namazından öncedir. Teravih namazı vakti içinde kılınmazsa, vakti dışında ne cemaatle, ne de tek başına (münferiden) kazâ edilmez.
Teravih vaktin mi, yoksa orucun mu sünnetidir?
Teravih vaktin sünnetidir. Buna göre oruç tutmayan yolcular ve tutamayacak derecede hasta olanlar için de sünnettir. Teravihi cemaatle kılmak müekked sünnettir.
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Teravih yalnız kılınabileceği gibi cemaatle de kılınabilir. Yatsı namazında cemaate yetişemeyen kimse teravih namazlarında imama uyabilir. Bu durumda önce yatsı namazını kılar.
Teravih namazı, cemaatle kılındığında imam kıraati açıktan yapar, cemaat ise susup dinler. Teravih namazı dört rek’atta veya iki rek’atta bir selam verilerek toplamda en az sekiz, en çok yirmi rekat olarak kılınır. İki rekatta bir selam verilirse sabah namazının sünneti gibi, dört rekatta bir selam verilirse yatsı namazının sünneti gibi kılınır. Bu dinlenme esnasında dualar edilir. Cemaatle kılınan teravih namazının ardından vitir namazı da kılınabilir. Şafii mezhebinde teravih namazı ikişer rekat olarak kılınır.
Teravih namazının kılınışı
1. Rekat
– ‘Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Teravih namazı kılmaya‘ (Dört rekat olarak kılınacaksa), ‘Niyet ettim Allah rızası için dört rekat Teravih namazı kılmaya‘ diye niyet ederiz
– ‘Allahu Ekber’ diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
– Sübhaneke’yi okuruz
– Euzü-besmele çekeriz
– Fatiha Suresini okuruz
– Kur’an’dan bir sure okuruz
– Rüku’ya gideriz
– Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz
2. Rekat
– Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
– Besmele çekeriz
– Fatiha Suresini okuruz
– Kur’an’dan bir sure okuruz
– Rüku’ya gideriz
– Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz
– Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
– ‘Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah’ diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.