Teravih Namazı, Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan, yirmi rekattık bir namazdır. Sünnet-i Müekkede olan önemli bir ibadettir. Hz Ömer zamanında cemaatle kılınmaya başlanmıştır.
Peygamberimizin hemen hemen hiç terketmediği teravih namazı iki rekatta bir selam verilerek kılınabileceği gibi dört, sekiz, hatta yirmi rekatta bir selam verilerek kılınabilir. Rekatlar arasında selavatı şerifeler okunur. Cemaatle teravih kılamıyanlar yalnız başlarına da kılabilirler. Her iki rekatı tıpkı sabah namazının sünneti gibi eda edilir. Oruç tutamayanlar teravihi geçirmemeye çalışmalıdır. Teravih namazının kazası yoktur.
Teravih namazı, Hz Ömer, Hz Osman ve Hz Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rekat olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itiraz etmemiş ve alimler tarafından da bu şekilde kabul edilmiştir. Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslâm ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekat olarak kılınmaktadır.
Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan terâvih, dinî bir kavram olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaza verilen isimdir. Bu namazın her dört rek’atinin sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehaptır. Yani Teravih namazı her dört rekatın sonunda oturulup biraz dinlenildiği için, bu adı almıştır.
Müslüman çocuklar küçük yaşlardan itibaren, oruç tutmaya, camiye gitmeye, teravih kılmaya alışmalıdırlar. Bu tür ibadetler zihinlerimizden asla unutulmayacak nice izler bırakırlar.
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Teravih yalnız kılınabileceği gibi cemaatle de kılınabilir. Yatsı namazında cemaate yetişemeyen kimse teravih namazlarında imama uyabilir. Bu durumda önce yatsı namazını kılar.
Teravih namazı, cemaatle kılındığında imam kıraati açıktan yapar, cemaat ise susup dinler. Teravih namazı dört rek’atta veya iki rek’atta bir selam verilerek toplamda en az sekiz, en çok yirmi rekat olarak kılınır. İki rekatta bir selam verilirse sabah namazının sünneti gibi, dört rekatta bir selam verilirse yatsı namazının sünneti gibi kılınır. Bu dinlenme esnasında dualar edilir. Cemaatle kılınan teravih namazının ardından vitir namazı da kılınabilir. Şafii mezhebinde teravih namazı ikişer rekat olarak kılınır.
Teravih namazının kılınışı
1. Rekat
– “Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Teravih namazı kılmaya” (Dört rekat olarak kılınacaksa), “Niyet ettim Allah rızası için dört rekat Teravih namazı kılmaya” diye niyet ederiz
– “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
– Sübhaneke’yi okuruz
– Euzü-besmele çekeriz
– Fatiha Suresini okuruz
– Kur’an’dan bir sure okuruz
– Rüku’ya gideriz
– Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz
2. Rekat
– Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
– Besmele çekeriz
– Fatiha Suresini okuruz
– Kur’an’dan bir sure okuruz
– Rüku’ya gideriz
– Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz
– Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
– “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.