Yemin lügatte sağ el anlamına gelir. Fıkhi ıstılahta and içmek anlamına gelir. Yemin, bir işi yapmak veya yapmamak hususunda ileri sürülen bir iddiayı kuvvetlendirmek için Allah’ın isim veya sıfatlarından birisini şahit tutmak veya kutsal sayılan bir değere yemin ifadesiyle sığınmaktır.
Yeminin Kefareti Nedir
Herhangi bir mükellef; bilinçli olarak, kendi istek ve iradesiyle ve sözlü olarak, Allah’ın herhangi bir ismi yada sıfatı üzerine yaptığı meşru bir yemini bozması durumunda, kefaret ödemek mecburiyyetinde kalır.
Allah’ın isimleri ve sıfatları dışındaki isim, sıfat, Kâ’be, Arş, Kursî vs. gibi nesneler üzerine yapılan yeminler ise, şer’i yeinin sayılmadığından bozulmalarında kefaret gerekmez.
Yemin kefareti aşağıdaki üç husustan herhangi birinin yerine getirilmesidir.
a) Varsa müslüman bir köleyi azad etmek.
b) On fakirin her birine bir “Mûd” (600 gr.) buğday vermek.
c) On fakirin her birisini giydirmek.
Buğday Yerine Para Verilebilir mi
Şafii mezhebine göre, buğday yerine para verilemez. İmam Ebu Hanife (ra) (Hanefi mezhebi) taklid edilerek buğday yerine para verilebilir.
Kefaret Yerine Oruç Tutulabilir mi
Şayet yemin eden kişi, bu her üç kefareti de yerine getiremiyorsa, bunun yerine, kefaret niyyetiyle ard arda yada ayrı ayrı günlerde üç gün oruç tutacaktır.
Kefaret Ne Zaman Ödenir
Kişi bozmaya niyyet ettiği yeminin kefaretini, daha bozmadan önce de ödeyebilir. Ancak bu kefaret türü oruç ise, yemini bozmadan önce tutulamaz. Her hal-ü karda kefareti, yemini bozduktan sonra ödemek daha efdaldir.
Kefaretin daha yemin etmeden evvel ödenmesi caiz değildir.