Kefaret; adam öldürmek, Zihar’da bulunmak yada orucu cima ile bozmak gibi durumlarda ve bazı şartlarda istenen bir ceza türüdür.
Oruçlu bir erkeğin; herhangi bir şekilde, canlı veya cansız insan yada hayvan ile ön veya arka mahrecinden cinsi temasta bulunması halinde, hem bozulan orucunu güne gün kaza etmesi hem de kefaret cezası ödemesi gerekir.
Cinsi münasebette bulunulan kadın veya erkeğin de orucu bozulur, ancak kefaret sadece cima’da bulunan erkeğe vâcib olur. Ancak kadının adam öldürmesi ile ilgili olarak kendisine de kefaret gerekir.
Kefaret Cezası Nedir
Kefaret cezası, aşağıda izah edilen iki seçenekten birinin yapılmasıyla ödenir.
a) Bedeninde iş görmeyi engelleyici ayıbı bulunmayan bir köleyi azad etmek. Köle bulunmazsa yada onu satın alıp da azad etme imkanı yoksa;
b) Ara vermeksizin iki Hicri ay (altmış gün) oruç tutmak.
Tutulacak iki ay altmış gün değilse, örneğin ilk ay otuz gün değil de yirmi dokuz gün çekerse, üçüncü ayın ilk günü ile tamamlanacaktır.
Tutulacak bu altmış günün peşpeşe olması şarttır. Binaenaleyh, şayet herhangi bir günün orucu bozulursa yada hastalık gibi bir özürden dolayı bile olsa tutulmazsa, altmış günlük oruca yeniden başlanması gerekir.
Kefaret Cezası Ödemesi Gerekmeyenler
Aşağıda izah edilen kişiler için kefaret cezası gerekmez.
a) Oruçlu olduklarını unutarak cima yapanlar.
b) Yeni müslüman oldukları için yada bu tür hükümlerin pek bilinmediği yerleşim yerlerinde ikamet ettikleri için, cima’nın oruçluya haram olduğunu bilmeyenler.
Cima’ın oruçluya haram olduğunu bilip de bunun cezasının kefaret olduğunu bilmeyen kişinin ise, cima ile orucunu bozması halinde kefaret ödemesi gerekir.
c) Kendilerine zorla cima yaptırılanlar.
d) Cima’dan evvel başka şekilde orucunu bozanlar yada cima ile başkasının orucunu bozanlar.
Örneğin, orucunu yiyecek-içecekle bozmuş olan bir kişinin, eşiyle cimâ yapması halinde, ne kendisine ne de eşine keffâret gerekmez.
e) Cima ile ramazan dışındaki (örneğin kazâ yada sünnet) orucu bozanlar.
f) Cima ile değil de istimna (mastürbasyon) ile oruç bozanlar.
g) Orucunu açma ruhsatı bulunanlar.
Örneğin, yolcu yada hasta olan oruçlu kişi, cimâ ile orucunu açarsa keffâret ödemez. Zira zaten kendisi için oruç açma ruhsatı mevcut idi.
h) Vakit husûsunda yanılıp da cima yapanlar.
Henüz fecrin sökmediğini zannederek cimâ yapan bir kişi, daha sonra bu cimâ’yı aslında fecirden sonra yaptığını öğrense bile kendisine keffâret gerekmez. Aynı şekilde, güneşin battığını zannederek cimâ yapan kişi de, daha sonra bu cimâ’yı aslında güneş batınımdan önce yaptığını öğrense bile keffâret ödemez.
ı) Oruç bozulması ile ilgili yanılanlar.
Unutarak gıda aldığı için orucunun bozulduğunu zannederek cimâ yapan kişi, daha sonra, unutarak alınan gıdanın aslında oruç bozmadığını öğrenirse kendisine keffâret gerekmez.