Kefaret; adam öldürmek, Zihar’da bulunmak yada orucu cima ile bozmak gibi durumlarda ve bazı şartlarda istenen bir ceza türüdür.
Oruçlu bir erkeğin; herhangi bir şekilde, canlı veya cansız insan yada hayvan ile ön veya arka mahrecinden cinsi temasta bulunması halinde, hem bozulan orucunu güne gün kaza etmesi hem de kefaret cezası ödemesi gerekir.
Cinsi münasebette bulunulan kadın veya erkeğin de orucu bozulur, ancak kefaret sadece cima’da bulunan erkeğe vâcib olur. Ancak kadının adam öldürmesi ile ilgili olarak kendisine de kefaret gerekir.
Cima ile bozulan her gün için ayrı bir kefaret gerekir.
Kefaret Cezası Nedir
Kefaret cezası, aşağıda izah edilen iki seçenekten birinin yapılmasıyla ödenir.
a) Bedeninde iş görmeyi engelleyici ayıbı bulunmayan bir köleyi azad etmek. Köle bulunmazsa yada onu satın alıp da azad etme imkanı yoksa;
b) Ara vermeksizin iki Hicri ay (altmış gün) oruç tutmak.
Tutulacak iki ay altmış gün değilse, örneğin ilk ay otuz gün değil de yirmi dokuz gün çekerse, üçüncü ayın ilk günü ile tamamlanacaktır.
Tutulacak bu altmış günün peşpeşe olması şarttır. Binaenaleyh, şayet herhangi bir günün orucu bozulursa yada hastalık gibi bir özürden dolayı bile olsa tutulmazsa, altmış günlük oruca yeniden başlanması gerekir. (Buşrai-Kerîm s.so9)
Kefaret Orucu Esnasında Delilik veya Baygınlık Olursa
Keffâret orucu esnasında; erkeğe delilik veya tam gün baygınlık ânz olursa, yada kadının adam öldürmesi ile ilgili olarak tuttuğu keffâret orucu esnasında kendisine hayd nifas delilik veya tam gün baygınlık ânz olursa, oruca yeniden başlaması gerekmez.
Keffâret Orucu Niyyeti
Ramazân orucunda olduğu gibi, keffâret oruçlarında da her gün için geceden niyyet getirmek şarttır.
Niyyeti:
“ Niyet ettim yarın Allah rızası için keffâret orucu tutmaya”
Keffâret Orucu Tutmaya Gücü Yetmeyenler
Üzerine keffâret orucu vacib olan kişinin; yaşlılık, hastalık, cinsî münâsebete aşırı ihtiyâç zarûreti vs. gibi örf ve âdete göre tahammül edilemeyecek kadar meşakkate sebeb olabilecek bir durumu varsa, oruç yerine altmış fakir yada miskine, her birine altı yüz gram (600) buğday olmak üzere birer fidye verebilir.
İmam Malik’in Kefaret ile İgili ictihadına Uymak
İmam Malike (ra) göre, keffâret orucu tutulurken tertibe riayet etmek şart değildir. Ayrıca İmam Malik’e (ra) göre, altmış miskine fidye vermek, altmış gün oruç tutmaktan daha evladır. Bu gÖrÜşü taklid edilebilir.