Oruç; niyet ederek tan yerinin ağarmaya başlamasından itibaren, akşam güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve karı/koca ilişkisinde bulunmamaktır. Şafii mezhebine göre orucun farzları iki tanedir.
Birinci Farz : Niyyet etmek.
Orucun geçerli olması için, her gün için ayrı ayrı niyyet getirmek farzdır.
Farz oruçlarda; niyetin güneş batımından, o günün fecir vaktine kadar olan süre içerisinde getirilmesi şarttır. Şayet unutup da niyyet getirilmemişse oruç geçerli olmaz. Ancak gün boyu yememek içmemek ve oruç bozucu diğer hususları yapmamak gerekir. Sünnet oruçlarda ise, günün öğle saati öncesine kadar oruca niyyet getirilebilir. Ancak fecirden beri oruç bozucu şeylerden hiçbirinin yapılmamış olması şarttır.
Diğer ibâdet niyyetlerinde olduğu gibi, oruç niyyetinin de kalpten getirilmesi yeterlidir. Ancak niyyetin telaffuz edilmesi müstehabtır.
Oruç Niyeti Nasıl Getirilir
Farz oruç niyetinde; tutulacak olan oruç nev’ini, yani ramazân yada nezr veya keffâret vs. orucu olduğunu tayin edip belirtmek vâciptir. Farziyyet niteliğinin belirtilip belirtilmeyeceği husûsunda ise iki farklı görüş varsa da mu’temed görüşe göre vâcib değildir. Sünnet oruçlarda ise tayin etmek şart değildir.
Hanefî mezhebine göre, farz oruçlarda dahi tayin şart değildir. Hatta farz oruçlarda nâfile diye niyyet edilmişse dahi mahzuru yoktur.
Oruç Niyeti:
“Allah rızası için, yarın oruç tutmaya niyyet ettim.”
Yada;
“İman ederek ve (sevabını Allahtan) dileyerek, Allah rızâsı için, bu yılın ramazân orucu farzını eda etmek üzere yarın oruç tutmaya niyyet ettim.”
ikinci Farz: Orucu bozan şeyleri terk etmek.
orucu bozan şeyler şunlardır;
1- Kasdi olarak kusmak
2- Cinsi münasebette bulunmak
3- Burun, ağız, kulak, ön ve arka gibi açık bir menfezden bir şeyin içeriye girmesi.
4- Kadının hayız veya lohusa olması.
5- Bir an için bile olsa delirmek.
6- Meni akıtmak
Kişi ister kendi eliyle yada çabasıyla, ister başkasının eli yada çabasıyla veya başkasına dokunmasıyla menisini akıtırsa orucu bozulur.