Normal hamilelik süreci dolmadan doğan çocuğa sıkt denir. Sıktın ölümü halinde, kendisiyle ilgili olarak uygulanacak farklı hükümler aşağıdadır.
Altı Ayını Tamamlayan Düşük
Düşük ile doğan veya kürtaj ile alınan çocuk, şayet altı aylık ise, fıkhi ıstılahta düşük sayılmaz ve büyükler gibi yıkanmalı, kefenlenmeli, cenâze namazı kılınmalı ve defnedilmelidir.
Altı Ayını Tamamlamayan Düşük
a) Dört ayını tamamlamadan düşen yada kürtaj ile aldırılan bebeğin fiziksel yapısı da şekillenmemişse, onu bir beze sarıp defnetmek sünnettir. Bunun dışında bir şey yapmak vacib değildir.
b) Dört ayını tamamlamadan düşen yada kürtaj ile aldırılan bebeğin fiziksel yapısı şekillenmişse; onu yıkamak, kefenlemek ve defnetmek vaçibtir. Cenaze namazı ise kılınmaz.
c) Dört ayını tamamladıktan sonra düşen yada kürtaj ile aldırılan bebeğin; vücudunda hareket yada bağırış gibi hayat emaresi görülürse, kendisine büyük ölü muamelesi yapılarak yıkanmalı, kefenlenmeli, cenâze namazı kılınmalı ve defnedilmelidir.
d) Dört ayını tamamladıktan sonra düşen yada kürtaj ile aldırılan bebeğin vücûdunda hareket yada bağırış gibi hayat emâresi görülmezse; sadece yıkanır, kefenlenir ve defnedilir. Cenaze namazı kılınmaz.
Hanbeli Mezhebinde Düşüğün Hükmü
Hanbelilere göre, kan pıhtısı yada bir çiğnemlik et parçası kadar olan düşüklerin yapıldığı durumlar, doğum sayılmadığı için, bu durumdaki annelere gusül gerekmez.