Teravih namazı, ramazan ayında her gece kılınması sünnet-i müekkede olan nafile bir namazdır.
Teravih adının verilmesi, her dört rekattan sonra istirâhat etme adetinden kaynaklanmaktadır. Zira teravih kılan sahâbeler (ra) her dört rekatta bir istirâhat ettikten sonra, diğer rekatlara devam ederlerdi.
Allah rasûlü (as) teravih namazını, “kıyamul-leyl namazı” olarak, yani ramazanın gece ibadeti olarak ilk defa ve tek başına Mescid-i nebevi’de kıldı. Ardından bu namaz, hem kendisi hem de sahâbeleri tarafından evlerde kılınmaya devam edildi.
Allah rasûlünden (as) sonra, Hz. Ebu Bekr’in (ra) hilafeti boyunca ve Hz. Ömer’in (ra) halîfeliğinin ilk döneminde de bu şekilde kılınıyordu.
Daha sonra Hz. Ömer (ra) erkek sahâbelerin Hz. Ubey-bin Ka’b’in (ra) yanında, kadınların ise Temim Ed-Dari’nin kadınlarının yanında biraraya gelip kılmalarını emretti.
Sahâbeler terâvih’i bu şekilde kılmaya devam ederken, bir gece Hz. Ömer (ra) yanlarına uğrar ve bu namazı cemâatle kıldıklarını görür. Bunun üzerine kendilerine;
– “En güzel bid’at bu bid’attır!” buyurur ve terâvîh namazının cemâatle kılınması âdetini hem benimser hem de buna sevinir.
Bu şekilde davranan Hz. Ömer (ra), dinde güzel bid’at olabileceğini, ve bunun meşruluğunu benimsediğini bildirmiş oldu. Hz. Ömer’in (ra) bu davranışını referans alan cumhûr-u ulemâ, teravihin camilerde ve cemaatle kılınmasının icma-i ümmetle müstehab olduğuna hükmetti.
Teravih Namazının Rekat Sayısı
Teravih namazının rekat adedi ile ilgili olarak ihtilâf vardır. Cumhur-u ulema’nın kabûl ettiği sayı yirmi rekattır. Bunu te’yid eden rivâyet, Beyhakî’nin isnâd-i sahîh ile şu rivâyetidir;
– “Saib bin Zeyd (ra) derki;
– “Ömer bin Hattâb hilâfetinde, kıyam namazını (teravih) yirmi rekat olarak kılarlardı.”
İmâm Malik’in (ra) Muvatta’ında ise Yezîd bin Rûmân şöyle rivâyet eder;
– “Ömer’in (ra) zamanında kıyâmı yirmi üç rekat ile yaparlardı.”
Beyhaki son üç rekatın Vitr namazı olduğunu îzâh eder.
Ayrıca Şafii uleması, Hz. Aişe’nin (ra);
– “Allah rasulü ne ramazanda nede dışında, on bir rekattan fazla (nafile) kılmazdı.” yönünde rivayet ettiği hadiste geçen namazın Vitr namazı olduğuna karar vermişlerdir.
Teravih namazı rekatları ile ilgili olarak bir diğer rivâyet de, Medine ehlinin rivâyetidir. Medine ehli, teravih namazının otuz altı rekat olduğunu rivâyet etmiştir.
Teravih Namazının Kılınış Vakti
Teravîh namazının kılınış vakti, Yatsı namazı kılındıktan sonra başlar ve fecr-i sâdıka kadar devam eder.
Teravih Namazının Kılınış Şekli
Teravih namazının ikişerli rekat olarak kılınması gerekir. İki rekattan az yada tek niyyetle iki rekattan fazla kılınamaz.
Teravihin efdal olan şekli; her rekatta Kur’ân-ı Kerîm’den bir sayfanın okunduğu ve dolayısıyla ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’in hatmedildiği şeklidir.
Teravih Namazı Niyyeti:
“Teravih sünnetini Allah (rızası) için iki rekat kılıyorum”
Teravih Namazını Acele Kılmamak
Teravih namazını; farzlardaki tuma’ninet’in hakkıyla îfa edilmemesine, kırâat zikir ve duâların da normal şekilde okunmamasına sebep olacak tarzda ve şekilde hafif ve aceleci kılmak asla uygun değildir. Hatta bir çok kere bu aceleden dolayı, farz olan tuma’nînet’in yerine getirilmemesi, namazın bozulmasına sebep olmaktadır.