Cemaatle kılınması sünnet olmayan nafıle namazlardan biri de tehiyyetul-mescid (mescidin rabbini ta’zîm etme) namazıdır. İki rekat olan tehiyyetul-mescid namazı, câmiye girip de henüz oturmamış olan her mü’mine sünnettir. Özür bulunmaksızın tehiyyetul-mescid namazını kılmamak mekrûhtur.
Tehiyyetul-mescid namazı, câmiye girip oturmadan önce kılınacak nâfile yada farz namazlarla birlikte kılınmış sayılacağına dâir görüş vardır. Ancak sevâbının kazanılması için, kılınacak olan bu namazların niyyetinde, tehiyyetul-mescid namazının niyyetinin de eklenmesi gerekir.
Hanefılere göre; tehiyyetul-mescid namazı kılmak, sadece kerâhet vakitleri dışında sünnettir. Ayrıca niyyeti getirilmezse de, kılınacak farz yada nâfıle namazlar tehiyyetul-mescid namazı yerine geçer. Ayrıca hem oturmakla fevt olmaz hem de mazeretten dolayı câmiye defalarca girilip çıkılırsa, tek tehiyyetul-mescid kılmak yeterlidir.
Dar Vakitte Tehiyyetul-mescid Namazı Kılmak
Vakti daralmış olan bir farzı kılmadan önce, tehiyyetul-mescid sünneti kılmak harâmdır. Kâmeti getirilmek üzere olan bir cemâat namazından önce kılınması ise mekruhtur. Ancak kılınacak o farzın niyyetine eklenerek onunla birlikte kılınabilir.
Mescid-i harâm’da Tehiyyetul-mescid Namazı
Mescidi harâm’a girip de tavâf yapmayı arzulayan ve buna da imkanı bulunan kişinin, tehiyyetul-mescid yerine tavâf yapması daha efdaldir. Bu tavâfla tehiyyetul-mescid sevâbı da hâsıl olur.
Şâyet tavâf yapmayı arzulamıyor yada buna imkanı müsâit değilse, tehiyyetul-mescid namazı kılabilir.
Tehiyyetul-mescid Tavâf Namazı Yerine Geçer
Kişi Mescid-i harâm’a girip de tavâf yapar ve ardından da tehiyyetul-mescid niyyetiyle iki rekat kılarsa, bu namaz aynı zamanda tavâf namazı yerine geçer. Bu namazı tavâf sünneti niyyetiyle kılarsa da, tehiyyetul-mescid namazı yerine geçer.
Oturmakla Tehiyyetul-mescid Namazı Fevt Olur mu
Kişi câmiye girip de sehven bile olsa iki rekat namaz kılacak kadar bir süre oturursa tehiyyetul-mescid namazı fevt olur. İki rekat namaz kılacak kadar bir süreden az olursa fevt olmaz. Taammüden oturursa, az süre bile olsa fevt olur.
Hatîb El-Şirbînî’ye göre, câmiye girip de abdest almak için oturan kişinin tehiyyetul-mescid namazı fevt olmaz.
Camiye Girdikten Sonra Uzun Süre Ayakta Kalınırsa
Kişi camiye girdikten sonra, oturmadan bile olsa, uzun süre ayakta kalır yada câmi içinde gidip gelirse tehiyyetul-mescid namazı fevt olur. İbn-i Hacer’e (ra) göre ise fevt olmaz.
Tehiyyetül-mescid Namazı Yerine Dua
Camiye girdikten sonra, tehiyyetul-mescid namazını kılamayıp da oturan kişinin şu duâyı bir yada dört kere okuması sünnettir.
“Allah’ı (tüm noksanlıklardan) tenzih ederim! Hamd Allahındır! Allahın dışında bir ilâh (hakîkî mabûd) yoktur! Havl (günahlardan ayrılma) ve kuvvet (ibâdete güç getirme) ancak yüce ve büyük olan Allahın irâdesiyle mümkündür!”
Bu duâ, yapılamayan şükür yada tilâvet secdelerinin de yerine geçer. Ayrıca bu duanın abdestli olarak okunması da şart değildir.
Tehiyyetul-mescid Namazı Niyyeti:
“Tehiyyetul-mescid sünnetini Allah (rızası) için iki rekat kılıyorum”