Cemaatle kılınması sünnet olmayan nafile namazlardan biri de istihare namazıdır. İstihare, hayır dilemek anlamına gelir. Allah rasûlü (as) mü’minin yapmayı düşündüğü şeyle ilgili olarak Allah’tan (cc) hayrı dilemesi ve yüce Allah’ın ona hayırlı olanı takdir etmesi gayesi ile İstihare namazı kılmayı şu mübârek sözüyle ifade etmiştir.
– “Adem oğlunun Allah-u teâlâ’dan hayrı dilemesi onun saadetinden, istihâreyi terk etmesi ise onun şekâvetindendir!”
İki rekât olarak kılınan istihâre namazının ilk rekatında sûre olarak; “Kâfirûn”, ikinci rekatında ise “İhlâs” sûresinin okunması mendûbtur.
İstihâre Namazı Duâsı
istihâre namazının son sücûdunda yada teşehhüdten sonra veya namazdan selâm verdikten sonra aşağıdaki duâyı okumak sünnettir. Bu duânın başında ve sonunda hamd-u senâ ile salavât getirmek sünnettir.
“Allahım! Şüphesiz ilminle senden hayır, kudretinle kudret diliyor ve büyük fadlından istiyorum! Çünkü sen güç getirir, ben ise getiremem. Sen bilir, ben ise bilemem! Ve sen gaybları en iyi bilensin! Allahım! (Falanca) şeyin; dînimde, yaşamımda, durumumun âkibetinde, hem şu anında hem sonrasında bana daha hayırlı olduğunu biliyorsan, onu bana takdir et ve bana kolaylaştır, sonra da bana onda bereket kıl!
Ve (falanca) şeyin dînimde, yaşamımda, durumumun âkibetinde, hem şu anımda hem sonrasında bana şer olduğunu biliyorsan, onu benden ve beni de ondan uzaklaştır ve nerede ise bana hayrı takdir et, sonra da beni ona râzı kıl!”
Kişi (falanca) diye yazılan yerde istiharesini yaptığı işi anacaktır.
İstihareden Sonra Nasıl Hareket Edilmeli
Kişi İstihâre namazı ve duâsından sonra, istihâresini yaptığı işi ile ilgili olarak, o anda kalbine gelen tercihe göre hareket eder. Şayet o anda kalbinde herhangi bir tercîh hissi oluşmaz ise, bu tercîh hissini duyuncaya kadar namaz ve duâyı yada sadece duâyı tekrar edebilir.
İstihare Namazı Niyyeti:
“İstihâae sünnetini Allah (rızâsı) için iki rekat kılıyorum”