Cemaatle kılınması, sadece ramazan ayında sünnet olan vitir namazı, müekkede olan nâfilelerdendir.
Vitr namazı vakti, esah görüşe göre yatsı namazının kılmışından sonra başlar ve fecr’e kadar devam eder. Diğer bir görüşe göre ise yatsı vaktinin girmesiyle başlar.
Vitr namazını gecenin son saatlerine te’hîr edip gece içinde kılınacak tüm namazların sonunda kılmak sünnetir.
Yatsı namazını kıldıktan sonra, vitr namazını kılmadan uyuyan kişi, fecir’den önce kalkar ve vitr namazını kılarsa, bu namaz kendisine hem vitr hem de teheccüd namazı sayılır.
Vitr Namazı Kaç Rekattır
Vitr namazının en azı bir rekattır. Ancak sürekli olarak tek rekat olarak kılınması mekrûhtur.
Kemâl’in en azı (ednel-kemâl) üç rekat, daha mükemmeli beş rekat, dahası yedi rekat, dahası dokuz, bunun da daha mükemmeli on bir rekat olarak kılınmasıdır.
Vitr namazının on bir rekat olarak kılınması, Şafiî ulemâsının mu’temed görüşüne göre en son sayıdır. Diğer zayıf bir görüşe göre, en son sayı on üç rekattır.
Vitr namazının başta ikişerli rekat olarak kılınıp sonunda da tek (vitr) rekat ile bitirilmesi daha efdaldir.
Vitr namazını sadece tek rekat olarak kılacak olanların Fâtihâdan sonra; “İhlâs Felak ve Nâs” sûrelerini okumaları sünnettir. Sadece üç rekat olarak kılacak olanların ise, ilk rekatta; “El-e’la” İkincisinde; “El-kâfirûn” üçüncü rekat da ise; “İhlâs Felak ve Nâs” sûrelerini okumaları sünnettir.
Vitr namazını üç rekattan fazla kılacak olanların ise; üç rekattan önce kılacakları ikişerli rekatların ilkinde; “El-kadr”, İkincisinde ise;“El-kâfirûn” sûrelerini okumaları sünnettir.
Gecede İki Kez Vitr Namazı Kılmak
Yatsı namazından sonra üç rekat vitr namazı kılan bir kişi, teheccüde kalkıp da teheccüd namazı kılarsa, vitrden kalan sekiz rekatı da kılabilir. Ancak kılınacak bu rekatların ikişerli olarak kılınması gerekir. Zira Allah rasûlü (as) şöyle buyurmuştur;
– “Bir gecede İki vitr olmaz!
Vitr Namazı Duası
Vitr namazının sonunda şu duâyı üç kere okumak sünnettir;
“Sunhanel melikil kuddus”
Anlamı: “Kuddûs (her ayıp ve noksandan münezzeh olan) hükümdârı (Allah’ı) tenzih ederim!”
İki Rekatlı Vitr Namazı Niyyeti:
“Vitr sünnetini Allah (nzâsı) için iki rekat kılıyorum”
Tek Rekatlı Vitr Namazı Niyyeti:
“Vitrin tek rekatını Allah (nzâsı) için kılıyorum”