Şafii mezhebine göre hayız, istihaze ve nifas’ın hükümleri şunlardır;
Yaklaşık olarak Hicrî-kamerî dokuz yaşını dolduran bir kız çocuğu kanama görmeye başlayınca;
a) Ergenlik yaşına girişinin ilk kanaması ise, gördüğü kanın rengi tek yada farklı tonlarda olsun veya olmasın…
b) Ergenlik yaşına belirli bir âdetle girdikten sonra, ister bir önceki âdetinin zamanına ve gün sayısına uygun olsun yada olmasın, ister aynı kan rengiyle veya değişik tonlarda tekrarlansın…
Bu kadının gördüğü kanama tamamen kesilmedikçe hayız ve nifâsın tüm harâmlarını terk etmesi vâcibtir.
Kanamanın tamamen kesildiği, ferce yerleştirilip çıkarılan pamuğun lekesiz ve bembeyaz görünmesiyle anlaşılır. Pamuğun lekeli çıkması ise kanamanın devam ettiği anlamına gelmektedir.
Kanama Yirmi Dört Saati Bulmadan Kesilirse
Şâyet kanama, yirmi dört saati bulmadan kesilirse, âdet kanaması olmadığı anlaşıldığından, bu durumdaki kadın, gusül yapmadan ibâdetlerine devam edecek ve o sürede terk ettiği namaz ve orucu kazâ edecektir.
Şâyet bu kanama devam edip de “on beş” günlük süreci aşmadan kesilirse, kanamanın rengine ve tonuna ve bir önceki âdetin gün sayısına uyup uymadığına bakılmaksızın, âdet kanaması olduğuna karar verilir.
Kanaması tamamen kesilen kadının, gusül alıp ibâdetlerine başlaması gerekir.
Sahb ve Lakt
Kanamanın ilk günü ile son günü arasında kanamasız geçen saatlerin veya günlerin, âdet kapsamında kabûl edilip edilmeyeceği ile ilgili iki görüş vardır. Bu görüşlere sahb ve lakt görüşleri adı verilmiştir.
Sahb, bir yerin üzerine bir şeyin çekilip örtülmesi anlamına gelir ki, bu görüşe göre; kanamalı geçen günlerin hükmü, kanamasız geçen günlerin üzerine çekilir, yani kanamasız olan bu günler de kanamalı gün hükmünde kabûl edilir.
Lakt, bir şeyi bulunduğu yerden alıp çekmek anlâmına gelir ki, bu görüşe göre; kanamasız geçen günler, kanamalı geçen günlerin arasından çekilip alınır ve bu günler kanamasız tuhr günleri hükmünde kabûl edilir.
Lakt Görüşü Taklîd Edilebilir mi
Sahb görüşü lakt görüşüne tercih edilip daha sahîh görüş kabûl edilmiş olmasına rağmen, lakt görüşünü taklîd edip de onunla amel etmekte beis yoktur.
Sahb Görüşüne Göre
Bu görüşe göre, kanamasız geçen saat veya günlerde zorunlu olarak yapılan ibâdetler geçersiz sayıldığından, bu günlerde tutulan oruçlar da kazâ edilecektir.
Ancak bu saat yada günlerde yapılmış olan cinsî münâsebet ve cimâ”dan dolayı günah yazılmaz.