Gusül vücudun tümünü su ile yıkamaktır. Temizliğe çok önem veren yüce dînimiz, gerek görüldüğü her zamanda yıkanmayı benimsemiş ve tavsiye etmiştir. Ancak aşağıda izah edilecek durumların oluşması halinde gusletmek vâcib ve farz olur.
Guslü Gerektiren Hususlar şunlardır;
1- Cenabet olmak
Cenâbet ise şu durumlarda gerçekleşir.
a) Ergenlik yaşına gelen insandan meni sıvısının çıkması.
Kadının, boşaldığı bir birleşmeden dolayı yaptığı gusülden sonra, meninin fere”inden geri çıktığını görmesi, onun tekrar gusül yapmasını gerektirir. Zira bu menînin kendi menîsi olduğu ihtimali vardır.
Kendisinden başkasının giymediği elbisede veya kendisinden başkasının yatmadığı yatak çarşafında menî bulan kişi de cenâbetli sayılır. (Buşrai-Kerim s.79)
b) Kişinin erkeklik organının baş kısmının (haşefe) tümünün, yada başı kesilmiş bu organının haşefe kadarının, canlı ya da ölü insanın yada hayvanın vajinasına (fere) yada arka mahrecine girmesi.
Bu girişin cenâbete sebep olması için; bilinçli yada bilinçsiz, istekli yada isteksiz olması, organın pzervatif vb. şeylerle örtülü olup olmaması veya meni akışının gerçekleşmiş olup olmaması fark etmez. Ancak bu dühulun ölüye olması durumunda, ölünün tekrar yıkanması gereği yoktur.
2- Hayd kanamasının kesilmesi
3- Nifas kanamasının kesilmesi
4- Doğum yapılması
Sezeryan ile gerçekleştirilen doğumlardan sonra da gusledilmesi farzdır.
5- Savaş alanı içinde şehit olanların dışındaki ölümlerde.