İçinde namaz kılmanın tahrîmen mekrûh olduğu vakitler şunlardır.
a) Kılınma sebebi bulunmayan yada ihrâm sünneti gibi henüz sebebi oluşmayan namazların Mekke haremi dışındaki yerlerde ve şu vakitlerde kılınması harâmdır;
1- Güneşin doğuşundan, bir mızrak boyu yükseleceği ana kadar olan vakit.
2- Cuma günü hariç, güneşin tepeyi aştığı bir kaç saniyelik vakit (Istivâ vakti).
3- İkindi vaktinin sonuna doğru, güneşin sararmaya başladığı andan itibâren, batacağı ana kadar olan vakit.
4- Sabah namazı kılındıktan sonra, güneşin doğuşuna kadar olan vakit.
5- Cem’-i takdîm ile kılınmış olsa bile, ikindi namazının edâsından sonra, güneş batımına kadar olan vakit.
Bu vakitlerde, sebebi oluşmuş namazlar kılmak câizdir. Örneğin, farz yada nâfile olsun, kılınmayan geçmiş namazlar, cenâze namazları, nezr edilen namazlar, kılınıp da iâdesi sünnet olan namazlar, abdest sünneti, tehiyyetul-mescid sünneti, tavâf sünneti, yolculuktan dönüş sünneti, tilâvet ve şükür secdeleri gibi namaz ve secdelerin tümü, özellikle kerâhet vaktinde kılma niyyeti bulunmadıkça bu vakitlerde kılınabilir. Ayrıca sebepleri oluştuğu anda, “İstiskâ” (yağmur dileme), “Hûsuf” (ay tutulması) ile “Kûsuf ‘ (güneş tutulması) namazlarını da kerâhet vaktinde kılmak câizdir.
Şâyet namaza durmadan önce, bu namazların sebepleri ortadan kalkarsa, kılınmaları sahîh değildir.
b) Sebebi bulunmayan “Mutlak” nâfile namazları veya sebebi “Müteehhir” (sonradan oluşacak) olan, istihâre namazı, hâcet namazı, evden çıkış namazı ile kişinin öldürülmek üzere iken kılması sünnet olan nâfile namaz gibi namazların adı geçen vakitlerde kılınması harâmdır.
c) Cuma günü, hatib minbere çıktığı anda, cuma namazı kılmaya karar veren ve cuma namazının tekbîratul-ihrâmma yetişmeme riski bulunmayan kişinin, iki hafif rekat tehiyyetul-mescid namazı dışında namaz kılması harâmdır. Henüz oturmadan tehiyyetul-mescid namazı kılması ise sünnettir. Ancak imâm minberde iken câmiye giren kişinin, cuma öncesi râtîbe sünnetinin niyyetini tehiyyetul-mescid niyyeti ile bir arada getirip kılması daha uygundur.
Şayet câmiye girdiğinde, tehiyyetul-mescid sünneti kılması halinde, cuma namazının tekbîratul-ihrâmma yetişmeme riski bulunuyorsa, hutbeyi ayakta dinleyip de tehiyyetul-mescid namazını kılmaması ve sevâbından mahrum olmasın diye kılacağı cuma namazı niyyetiyle birlikte tehiyyetul-mescid niyyetini de getirmesi daha evlâdır.