Dinimize göre yeni doğan çocuk için yapılması gerekenler nelerdir? İşte yeni doğan bebeğe yapılması gereken sünnetler/işler hakkında bilgi.
Çocuğun Kulağına Ezan Okumak ve Kamet Getirmek
Kadının doğumu esnasında, ayetel kürsi ve muavvizeteyn’i okumak, çocuk doğduktan hemen sonra ise, sağ kulağına ezân ve ihlâs sûresini okumak, sol kulağına kâmet getirmek ve ona bolca duâ etmek sünnettir.
Ayrıca ezân ve kâmetin hemen ardından, sâlih ve âbid bir erkeğin yada kadının bir hurmayı kendi ağzında çiğnedikten sonra, bebeğin ağzının damağına sürtmesi de (tehnîk) sünnettir. Hurma yoksa bu tehnîk; bal, kuru üzüm vs. gibi ateş bulaşmamış herhangi bir tatlı ile yapılır.
Çocuğa İsim Vermek ve Sünnet Ettirmek (Hitân)
Doğumun yedinci gününde, çocuğa önce güzel bir isim vermek, sonra ona Akîka kurbanı kesmek, ardından da saçını tıraş etmek sünnettir.
Doğan çocuğa güzel isim vermek; bilhassa “Abdullah”, “Abdurrahman” yada Allahın “Rahîm”, “Razzâk” gibi isimlerinin, kul anlamına gelen “Abd” kelimesiyle bitiştirilmiş olarak “Abdurrahîm” yada “Abdurrazzâk” gibi isimler vermek sünnettir.
Çocuğa Mûsâ yada îsâ gibi herhangi bir peygamberin yada Cibril gibi bir meleğin ismini vermek câizdir mekrûh da değildir.
Ateş, kor, savaş, eşek vb. hoş görülmemiş yada; Yesâr (kolaylık), Nâfi’ (faydalı), Mübârek ve Saîd vb. kelimeler gibi, taşıdığı mana itibariyle, onu olumsuz bir tabirde kullanılınca hoş karşılanmayan isimler takmak mekrûh… Kiralar kıralı, Şahinşâh, Abdulka’be, Abdul-nebî ve Abdul-hüseyn vb. gibi isimler takmak ise haramdır.
Erkek çocuğu sünnet ettirmek farzdır. Bülûğ çağı sonrasına bırakmak harâmdır.
Yukarda da belirtildiği üzere, çocuğu yedinci gününde sünnet ettirmek sünnettir. Ancak o gün yapılmadıysa ve sağlık yönünden bir sakıncası da yoksa, en erken olan vakitte yapmaya çaba göstermek gerekir.
İsim Değiştirmek
Dînî ve örfî olarak hoş karşılanmayan isimleri değiştirmek sünnettir. Dînen harâm olan isimleri değiştirmek ise vâcibtir.
Çocuğa “Muhammed” İsmini Vermek
Doğan çocuğa “Muhammed”. ismini vermek ve bu ismi taşıyanlara sevgi göstermek sünnettir.
Ancak birine Allah rasûlünün (as); “Ebul-Kâsım” künyesini kullanmak mekrÛh gÖrÜlmÜŞtÜr.
Doğum Kutlamak
Çocuğu doğan anne ve babaları duâ eşliğinde tebrik etmek sünnettir.
Günümüzde âdet haline getirilen doğum günü kutlamaları düzenlemek ise, dînin temel ilke ve kurallarına ters davranışlara mahal vermedikçe câizdir. Çünkü dînimiz İnsanî ilişkilere çok önem verilip geliştirilmesine karşı değildir.
Akika Kurbanı Kesmek
Akîka kurbanı kesmek, bir çocuğun doğumuyla ilgili hem sevinci hem de soyun devamını dilemeyi simgeleyen önemli bir sünnet-i müekkededir. Akîka kurbanı da udhiye kurbanı için gereken yaş, ayıpsızlık vs. şartları hâiz olması gerekir. Ancak Akîka kurbanı, udhiye kurbanından farklı olarak;
a) Etinden zengin kişiye verileni, onun mülküne geçtiği için satma vs. gibi işlemlere açık olur.
b) Udhiye kurbanında olduğu gibi, etinden en az bir parçasını çiğ olarak verme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bilakis etinin tümünü şeker vb. tatlı bir şey katarak pişirmek sünnettir.
c) Akîka kurbanı kesimi, herhangi bir vakte bağlı değildir. Çocuk henüz anne rahminde iken ve ruh üfürülüşünün gerçekleştiği yüz yirmi günden sonra ona Akîka kesilebilir. Dolayısıyla bu süreden sonra düşükle doğan çocuğa da Akîka kesilebilir.
Birinci derecede efdal olan ise, Akîka kurbanının hal vakti yerinde olan baba-anne ve üstler yada çocuğun nafakasını karşılamakla yükümlü kişiler tarafından, çocuğun doğumunun yedinci gününde kesilmesidir.
ikinci derecede efdal olan, doğumun on dördüncü gününde kesilmesi, üçüncü derecede efdal olan ise, yirmi birinci gününde kesilmesidir. Bu sünneti yerine getirme hakkı, çocuğun bülûğ yaşına kadar, baba-anne ve üstleri için saklıdır. Bülûğ yaşından sonra ise, Akîka kurbanı kesme hakkı kişiye geçer ve ömrünün sonuna kadar da devam eder.
Akîka Kurbanının Eti
Akîka kurbanının etinin bir tatlı karışımla pişirildikten sonra dağıtılması sünnettir. Ayrıca sağ but’un tek parça halinde ve çiğ olarak çocuğun ebe’sine verilmesi de sünnettir. Çocuğun uzuvlarının sağlam ve daha sağlıklı olması umudu ve tefe’ülü ile kemiklerin kırılmadan dağıtılması ve pişirilmesi, sünnettir. Dolayısıyla kişinin ölümünden sonra, vasiyyeti üzerine kesilen Akîka kurbanının kemiklerinin kırılmasında her hâl-u kârda beis yoktur.
Kişiye Kaç Akîka Kesilir
Erkek çocuk için bir yada iki koyun veya iki keçi, kız çocuğu için bir koyun yada bir keçi kesilmesi sünnettir. Ancak bunun daha fazlası da kesilebilir.
Akîka’nın Kesim Vakti
Akîka kurbanını güneşin doğuşundan sonra kesmek, kesim esnasmda da aşağıdaki duâyı üç kere okumak sünnettir.
“Bismillahi val-lâhu ekber! Allahım! Senin için ve sana yöneldik! Allahım! Bu falancanın akîkasıdır”
Akîka veya diğer kurbanların kanını başa yada alına sürmek mekruhtur. Ancak bunu, fayda getirir diye yapmak câiz değildir.
Bebeğin Saçını Kesip Sadaka Vermek
Akîka kurbanı kesiminden sonra, bebeğin (erkek-kız) saçını tıraş edilmesi ve o saç ağırlığınca öncelikle altın, buna imkanlar müsâit değilse gümüş tasadduk edilmesi sünnettir.