Allah’ın rızası kasd edilmeksizin; onun dışında, örneğin Ka’be vs. gibi kutsal nesneler adına yada herhangi bir peygamber ve evliyâ vs. gibi kişi adına kurban kesmek câiz değildir. Kişi;
– “Bu kurbanı Hz. Muhammed (as) adına kesiyorum” yada;
– “Bu kurbanı falanca evliyâ adına kesiyorum” deyip de içinden de;
“Sevâbını ona bağışlıyorum” vb. niyyetler taşımayıp da bilakis o zâtı kutsamak vb. niyyet taşırsa, hem harâm işlemiş olacak hem de o kurbandan sevâb değil de günah kazanacaktır.
Zâtı kutsamak niyeti değil de, Allah’ın rasûlü (as) yada Allah’ın evliyâsı vb. sıfatlar taşıdığı için ve ona sadaka sevabı getirsin diye kendisine kurban kesilmesinde ise sakınca yoktur. Çünkü burada niyet, sırf zâtı kutsamak değil de, o zâtı Allah’a olan nisbetinden dolayı ta’zim etmek niyyeti vardır.
Ayrıca;
– “Falanca peygambere yada velîye kurban adadım” veya; “ona kurban keseceğim” derken, o kurbanı anılan peygambere yada velîye sevâb getirir niyet ve gaye güdülürse mahzur yoktur.
Saygın Kişilere Kurban Kesmek
Devlet erkanı vs. gibi saygın sayılan kişilerin ziyâretlerine vs. sevinç gösterisi niyyetiyle kurban kesilebilir. Aynı şekilde kızgın olan birini yatıştırmak için de kurban kesilebilir. Ancak yukarda da îzâh edildiği üzere o kişiyi kutsamak niyyetiyle;
– “Bu kurbanı şu devletlinin adına kesiyorum” niyyeti mevzu bahis olursa harâm olur.