Şafii mezhebine göre kurban kesimi gerçekleştirileceği anda, kesim niyeti getirmek farzdır. Ancak önceden kurbanlık için tayin edilip belirlenen kurbanın kesim niyyetinin, kesimden daha önce de getirilmesi yeterlidir.
Kişi kurbanını vekiline kestirecekse, ya kurbanı ona teslim ettiği anda yada kesim esnasında orada bulunup da o anda kesim niyyeti getirmesi gerekir.
Kendisine kesim vekâleti verilen kişiye, aynı şekilde kesim esnasında kesim niyyeti getirmesi konusunda da vekâlet verilebilir. Ancak kâfire sadece kesim vekâleti verilebilir, ona kesim niyyeti getirme vekâleti verilemez.
Her ibadette olduğu gibi Kurbanda da niyet şarttır. Kişi kurban olarak aldığı hayvanı ne için keseceğini belirtmeli, kalbiyle kendisini buna şartlandırmalıdır. Niyetin ağızla belirtilmesi şart değildir.
Kurban kesmeye nasıl niyet edilir?
“Yâ Rabbî, şu vücudum sana karşı o kadar isyan etti ki, affedilmem için bu vücudumu sana kurban etmem icabediyor. Fakat sen Kitab”ınla insanın kurban edilmesini haram kıldığından, vücuduma bedel olarak bu hayvanı senin rızan için kesiyorum. Kabul buyur Ya Rabbi” dedikten sonra üç defa “Allahü ekber, Allahü ekber, lailahe illallahü vallahü ekber, Allahü ekber velillahil hamd” diye tekbir alır ve “Bismillahi Allahü ekber“ der ve kurbanı keser.
Kurban için vekalet nasıl verilir?
Kurbanı başkasına kestirirken, kalben niyet edip, (Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim) demek yeterlidir. Kurbanı başkası alıp başkası kesecekse, (Bayram kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye ve kestirmeye seni umumi vekil ettim) der. Yahut kısaca, (Kurban işimi hâlletmek için seni umumi vekil ettim) demek de yetişir.