Dili, memesi veya Kuyruğu kesik olan, boynuzlu olup olmaması ve kulağı kesik veya delinmiş olan hayvanlar kurban olur mu?
Kurbanlığın Kulağı Delik veya Yarık İse
Udhiye kurbanı olarak kesilecek hayvanın kulağı yırtık yada delik olup da yırtılan yada delinen yerden parça eksikliği yoksa kurban edilebilir. Aynı şekilde kulakları küçücük ise de kurban edilebilir. Ancak yaratılıştan kulağı yoksa kurban edilemez.
İmâm Mâlik’e (ra) göre kulağı kesik hayvanlar kurban olabilir.
İmâm A’zam’a (ra) göre ise, kulağın üçte birinden daha azı, Ebu Yûsufa (ra) göre yarısından daha azı kesik ise kurban olabilir.
Bu görüşleri taklîd etmekte sakınca yoktur. Ancak îmâm A’zam’ı (ra) taklîd edenlerin, kurbanlarını en geç bayramın üçüncü günü akşamına kadar kesmesi gerekir.
Kurbanlığın Boynuzlu Olup Olmaması
Udhiye kurbanı olarak kesilecek hayvanın boynuzlu olup olmamasında yada boynuzunun kırık olmasmda sakınca yoktur. Ancak udhiye kurbanının boynuzlu olması daha efdaldir.
Ayrıca eti olumsuz yönde etkiliyen boynuz kırıklığı, hayvanın udhiye olmasına mânidir.
Kurbanlığın Dili, Memesi veya Kuyruğu Kesik İse
Udhiye kurbanı olarak kesilecek hayvanın dilinden, memesinden yada kuyruğundan az da olsa kesilmişse kurban edilemez.
Söz konusu olan kuyruk, koyunlarda bulunan yağ kuyruğudur. Keçi kuyruğu değildir.
İbn-i Hacer’in görüşüne göre, hayvanın kuyruğundan az kesilmişse kurban edilebilir.
Hayvanın yaratılıştan kuyruğu yada memesi yoksa kurban edilebilir. Ancak dil, bud, kol vs. gibi büyük organ sayılan herhangi bir uzuvdan bir parça eksikliği varsa udhiye olamaz.
Kurban lügatte “yakınlık ve yaklaşmak” anlamına gelir. Dini ıstılahta ise; fıkıhta belirlenen şartları taşıması kaydıyle, Allah’a yakınlık ve ibâdet gayesiyle, şer’î usûl ile boğazlanıp kesilen hayvana verilen isimdir. Kurbana ayrıca “fedakârlık” anlamına gelen “udhiye” de denmektedir. Udhiye, Cenab-ı Hakk’ın rızası için kurban niyetiyle kesilen hayvan demektir.