İman, İslam dininin kat’i sûrette bilinen tüm hükümlerine (zarûrât-i dîniyye) inanmak ve bu inancı dile getirmektir. Diğer bir değişle iman, Hz. Peygamber’i, Allah Teâlâ’dan getirdiği kesin olarak bilinen hükümlerde (zarûrât-ı dîniyye) tasdik etmek, onun haber verdiği şeyleri tereddütsüz kabul edip bunların gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmak demektir.
İman’ın kelime anlamı, herhangi bir şeye inanmak demektir. İman sözlük anlamı, “bir kişiyi söylediği sözde tasdik etmek, doğrulamak, söylediğini kabullenmek, gönül huzuru ile benimsemek, karşısındakine güven vermek, güvenlikte olmak, şüpheye yer vermeyecek biçimde içten ve yürekten inanmak” anlamlarına gelir.
Tahkiki iman
Kur’an ve sahih hadislerdeki delîllere dayalı olarak getirilen îmândır. Tekrar belirtmek gerekirse, delillere, bilgiye, araştırmaya ve kavramaya dayalı imana Tahkiki iman denir. Aslolan her Müslüman’ın tahkîkî imana sahip olması, neye, ne için ve nasıl inandığının bilincini taşımasıdır.
Taklidi iman
Aile ve çevre telkiniyle ve adı geçen delîllerin detaylarını bilmeden yapılan îmândır. Bu iman geçerli olmakla beraber, inkârcı ve sapık kimselerin ileri süreceği itirazlarla sarsılabilir. Bunun için imanı, dini ve aklî delillerle güçlendirmek gerekir.