Cünüplük ne demek? Cünüplük halinde tırnak kesilir mi yani Cünüp olarak tırnakların kesilmesinde dinen sakıncası varmıdır? İşte cünüplük anlamı, cünüplük durumları ve cünüp iken tırnak kesilir mi hakkında bilgi.
Cünüplük hâlinde tırnak kesmek haram değildir. Fakat Cünüp olan kimsenin gusül abdesti almadan Tırnak kesmesi, tıraş olması ve bedenindeki kılları ve istenmeyen tüyleri yolması mekruhtur. Bunları gusledip temizlendikten sonra yapmalıdır. İmam Gazalî Hazretleri, öbür dünyadaki dirilme bedenen olacağından (haşr-ı cismânî) ve bu dünyada iken insandan kopan her parçanın orada koptuğu yere yeniden takılacağından, bu hallerde iken tüy yolmanın mekruh olduğunu söyler. Bu hususu dikkate almış olacaklar ki bazı fetva kitaplarında cünübün tıraş olmasına mekruh denilmiştir.
Ancak koltuk altı, kasık ve tırnak temizliğinin kırk günden fazla geciktirilmesi tahrîmen (harama yakın) mekruh olduğuna göre diyebiliriz ki temizlik süresi kırk günü aşmayacaksa, âdetli, lohusa ve cünübün vücudundan bir şey koparmaması daha uygun olur. Kırk günü aşacaksa “zararların hafif olanını” seçer ve bu tür temizliklerini yapabilir.
Kadınlara, âdet günleri yaklaştığında temizlenecek yerlerini kontrol etmeleri ve âdet olmadan bu temizliklerini yapmaları tavsiye edilir. Mesela tırnakları kesilmeye yakınsa kesmeleri ve onu âdet gününe bırakmamaları daha güzeldir.
(Mekruh, lügatte, sevimsiz yani sevilmeyen ve hoş görülmeyen şey demektir. Dinî bir kavram olarak ise yapılması dinen çirkin ve kötü görülen işler manasına gelir. Başka bir ifade ile haram kadar kesin olmamakla beraber, dinimizce yapılmaması istenen şeye Mekruh denir.)
Cünüplük nedir ve cünüplük durumları nelerdir?
Fıkıh dilinde cünüplük (cenabet), cinsî münasebet veya şehvetle meninin gelmesi (inzal) sebepleriyle meydana gelen ve belirli ibadetlerin yapılmasına engel olan hükmî kirlilik halinin adıdır. Meni gelsin veya gelmesin cinsî münasebet sonunda kadın da erkek de cünüp olur. Cünüplüğe yol açan cinsî münasebetin ölçüsü ve başlangıç sınırı, erkeklik organının sünnet kısmının girmiş olmasıdır. Erkek veya kadından şehvetle (cinsî zevk vererek) meninin gelmesi cünüplüğün ikinci sebebidir. Meninin uyku halinde veya uyanıkken, iradî ya da gayri iradî gelmesi sonucu değiştirmez. Şâfiîler hariç fakihlerin çoğunluğu, cünüplük için meninin şehvetle gelmesini şart gördüklerinden, ağır kaldırma, düşme, hastalık gibi sebeplerle meninin gelmesini cünüplük sebebi saymazlar.
Uyandığında ihtilâm olduğunu hatırlamamakla birlikte elbisesinde meni bulaşığı gören kimsenin gusletmesi gerekir. Buna karşılık ihtilâm olduğunu hatırladığı halde elbisesinde böyle bir iz görmeyen kimsenin ise gusletmesi gerekmez.