İstanbul 2024 Ramazan imsakiyesi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlandı. Peki İstanbul iftar saati ve sahur vakitleri saat kaçta? İşte tüm detaylar.
11 Ayın Sultanı 2024 yılı Mübarek Ramazan ayı bu yıl 11 Mart Pazartesi günü tutulacak oruç ile başlayacak ve 9 Nisan Salı günü tutulan oruç ile sona erecek. 5 Nisan Cuma günü ise Kadir Gecesi’ni idrak edeceğiz. 10 Nisan 2024 Çarşamba günü de Ramazan Bayramı’nı Allah’ın izni ile idrak edeceğiz.
Ramazan ayı, Kameri Takvime göre dokuzuncu aydır. İslâmda yılın en kutsal ayı olarak kabul edilmiştir. Çünkü yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim bu ayda nâzil olmaya başlamış, İslâmın beş temel direğinden biri olan orucun bu ayda tutulması emredilmiştir.
Ramazan; rahmet, mağfiret, bolluk ve bereket ayıdır. İçinde bin geceden daha hayırlı olan Kadir Gecesi bulunur. Bu ayda rahmet kapıları ardına kadar açılır. Şeytanlar zincire vurulur. Müslümanlar senenin en mübarek günlerini yaşar, ibadetlere koyulurlar. Ramazan ayı hilâlin görülmesi ile başlar. Genellikle yirmidokuz, bazan da otuz gün devam eder. 2024 yılında ise Ramazan ayı 30 gün tutulacak. Bu süre içinde gücü yetenlerin oruç tutması farzdır. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır.
RAMAZAN AYINDA OKUNACAK İFTAR DUASI
Okunuşu: Allahumme leke sumtu ve bike amentu ve aleyke tevekkeltu veala rizkike eftertu.
Anlamı: Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, Senin verdiğin rızıkla orucumu açtım.
www.huzursayfasi.com Ailesi olarak Tüm İslam Aleminin Mübarek Ramazan Ayını Kutlar Sağlık, Huzur ve Mutluluklar Dileriz.
İSTANBUL 2024 RAMAZAN İMSAKİYESİ
2024 İstanbul Ramazan Bayram Namazı: 10 Nisan Çarşamba Günü Saat: 07:04
Allah Teâla buyuruyor ki:
* “Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.” Bakara Sûresi-183.Ayet
* “Kullarım sana, beni sorduğunda (söyle onlara): Ben çok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm. O halde (kullarım da) benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulsunlar” Bakara Sûresi -186. Ayet
* “Namaz kılın, zekatı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah”ın katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı noksansız görür.” Bakara Sûresi- 110. Ayet
Peygamberimiz (S.A.V.) buyuruyor ki:
* “Ramazan ayı geldiğinde, Cennetin kapıları açılır, Cehennemin kapıları kapatılır ve şeytanlar zincire vurulur.” Hadis-i Şerif
* “Her kim inanarak ve mükafatını yalnızca Allah’tan umarak Ramazan ayını ihya ederse geçmiş günahları mağfiret olunur” Hadis-i Şerif
* “Ameller niyetlere göre değer kazanır, herkese niyetinin karşılığı eksiksiz verilecektir.” Hadis-i Şerif
* “Yalancılığı ve sahtekarlığı terk etmeyenin, yemeyi içmeyi bırakmasına, Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur. Hadis-i Şerif
İSTANBUL İLİ HAKKINDA BİLGİ
İstanbul, Marmara Bölgesi’nde bulunan Türkiye’nin en büyük, en kalabalık, ekonomik, tarihi ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehridir. Tarih boyunca çeşitli imparatorluklara başkentlik yapan şehir, Türkiye’nin kültür ve finans merkezidir. Dünyanın en eski şehirlerinden olan İstanbul, 330 – 395 yılları arasında Roma İmparatorluğu, 395 – 1204 ile 1261 – 1453 yılları arasında Bizans İmparatorluğu, 1204 – 1261 arasında Latin İmparatorluğu ve son olarak 1453 – 1922 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmıştır. İstanbul yüzölçümü 5.461 km², trafik kodu 34 ve alan kodu; avrapa yakası 212, anadolu yakası 216’dır. İstanbul nüfusu 2018 yılına göre 15.067.724’dir.
İSTANBUL YÜZEY ŞEKİLLERİ
– İstanbul İli, İstanbul Boğazı ile Çatalca ve Kocaeli Yarımadası olmak üzere iki bölüme ayrılır.
– Yükseltiler, İstanbul Boğazı’nın doğusundaki Aydos Dağı (537 m) dışında 450 m’nin üzerine çıkmaz. Kocaeli Yarımadası üzerinde dikkate değer öteki yükseltiler: Alemdağ (442 m), Kayışdağı (438 m), Göktepe (304 m), Büyük Çamlıca Tepesi’dir (216 m). Kocaeli Yarımadası’nın İstanbul Bölümü’nde ortalama yükselti 250- 300 m dolayındayken Çatalca Yarımadası’nın ortalama yükseltisi 150-200 m arasındadır. Istranca Dağları’nın doğu uzantıları arasında yer alan granit yapıdaki Çıplaktepe (329 m) Çatalca Bölümü’ nün en yüksek noktasıdır.
– İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e, açıldığı noktanın batısında Sarıyer’den Kumköy’e (Şile) kadar olan bölgede yükseltiler 100 m’yi aşar ve kimi yerlerde Karadeniz’e ve Boğaz’a dik iner.
– Karadeniz kıyılarından güneye doğru inildikçe Çatalca Yarımadası’nın orta bölümüne İstanbul Yaylası adı verilir. Bu bölümde en yüksek noktada 240 m’ye ulaşan geniş ve yer yer boğaz biçiminde vadilerle yarılmış, aşınım sonucu oluşmuş düzlükler görülür. Yarımada’nın güneyinde Sarayburnu ve Halkalı arasında önemli bir yükseltiye rastlanmaz.
– Harâmidere ve Büyükçekmece arasındaki kuzey-güney doğrultusunda uzanan Beylikdüzü’nün en yüksek noktası Sancaktepe’dir (198 m).
– İstanbul’da, küçük akışlı birkaç dere dışında önemli bir ırmak yoktur.
– Kocaeli Yarımadası’nda Riva Deresi, Kocaeli İli’nde Çatal Dağı’nda doğar (Göçbeyli). Yarımada’nın kuzeybatısında Beykoz İlçesi’nin kuzeyinde Elmalı Burnu’ndan Karadeniz’e dökülür.
– Riva Deresi üzerinde İstanbul Kenti’nin su gereksiniminin önemli bir bölümünü karşılayan Ömerli Barajı kuruludur.
– Göksu, Küçüksu, Karakulak dereleri İstanbul Boğazı’na; Kurbağalıdere Marmara Denizi’ne dökülür. Çatalca Yarımadası’nda Istıranca Deresi Terkos Gölü’ne; Kâğıthane ve Alibeyköy dereleri Haliç’e; İstinye, Sulkansuyu, Büyükdere İstanbul Boğazı’na; Sazlıdere, Küçükçekmece, Karasu Deresi Büyükçekmece Gölü’ne; İpçi Deresi Şile’de, Ağva Deresi Ağva’da Karadeniz’e dökülen ırmaklardır. Haliç’e dökülen Alibey Deresi üzerinde Alibeyköy Barajı, Darlık Deresi üzerinde Darlık Barajı, Boğaz’ın doğusunda Göksu Deresi üzerinde Elmalı Bendi’ nin, İstanbul’un su gereksiniminin karşılanmasında önemli yerleri vardır.
– İstanbul’un başlıca doğal gölleri Büyükçekmece (11 km?) ve Küçükçekmece (16 km?), Çatalca Yarımadası’nın güneydoğusunda, Marmara Denizi kıyısında yer alırlar. Büyükçekmece Gölü’nün denizle olan bağlantısı kesilerek kentin su gereksinmesinde kullanılmaktadır.
– Durusu adıyla da anılan suyu tatlı Terkos Gölü (24 km2), Çatalca Yarımadası’nın Karadeniz kıyısındadır kentin Avrupa yakasının su gereksiniminin büyük bölümünü karşılamaktadır İlin güneydoğusunda, Kocaeli Yarımadası’nın batı kıyıları yakınında yer alan Büyükada, Heybeliada, Kınalı, Burgaz, Sedef, Kaşık, Tavşan, Sivri ve Yassı adalar, anakaranın doğal uzantısı durumundadır.
İSTANBUL İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ
– İstanbul’ da Akdeniz ile Karadeniz iklimleri arasında geçiş iklimi olan Marmara iklim tipi gözlenir. Güneyde Marmara Denizi kıyılarında yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık geçerken, kuzeye çıkıldıkça, Karadeniz kıyılarında yazlar daha ılık ve yağışlı, kışlar serin geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 14.0°C (Bahçeköy’de 13.6°C), en soğuk ay ocak (ort. 5.4°C) en sıcak ay ağustos (ort. 23.4°C), ölçülen en düşük sıcaklık – 16.1°C (1929), en yüksek sıcaklık 40.5°C (1970), sıcaklığın 0°C’ın altına indiği günler sayısı ortalama 26’dır. Yıllık ortalama yağış Göztepe’de 673.4 mm, Şile’de 747.1 mm, Avrupa yakasında Bahçeköy’de 1.019 mm, Kilyos’ta 733 mm’dir. En yağışlı ay aralık, en kurak ay ağustostur. Yağışlar genelde sonbahar ve kış aylarında düşer.
– Rüzgâr genelde kuzeydoğu (poyraz), güneybatı (lodos) yönlerinden eser.
– İstanbul’un bitki örtüsü de, Akdeniz ile Karadeniz arasındaki geçiş ikliminin özelliklerim taşır.
– Marmara kıyılarında Akdeniz ikliminin etkisi altındaki çalı toplulukları (maki) yayılır. Genellikle yerleşim alanlarının genişlemesi sonucu güney kıyılarda doğal bitki örtüsünü belirleyebilecek örnekler çok azalmıştır.
– Anadolu yakasında, kabaca Boğaz’ın ortasından Gebze’ye çekilen tasar çizginin güneyinde kalan bölümünde, bodurlaşmış, seyrek meşe ormanlarıyla karışık olarak kocayemiş, defne, funda, akçakesme, kermez meşesi, ardıç, laden ve katırtırnağı görülür. Bu tür bitki bileşimi tepelerin Marmara’ya bakan yamaçlarında 200 m yükseltiye kadar çıkar.
– Tepelerin kuzey yamaçlarında, Kocaeli Yarımadası’nın kabaca kuzeyinde, Riva Deresi ağzından Şile ve Ağva’ya kadar geniş alanlarda yakacak odun üretimi amacıyla kuzeybatı kesiminde Karadeniz kıyılarında orman örtüsünün yok edilmesi sonucu ortaya çıkmış nemli orman çalı türleri olan (yalancı maki ya da psödömaki) muşmula titrek kavak, fındık ve kızılcık toplulukları ormanla karışık olarak görülür.
– Şile yöresinde küçük topluluklar biçiminde gürgen, kayına rastlanır.
– Çatalca Yarımadası’nda benzer bir doğal örtü egemendir.
– Yarımadanın güney bölümü akdeniz çalı türleriyle kaplıdır.
– Kuzeyde daha nemcil nitelikli türleri oram artar.
– Çatalca’dan Karadeniz kıyılarına kadar olan bölge, hemen tümüyle çeşitli meşe türleri, çok az kayın,, gürgen, karaağaç, dişbudak’, akçaağaç ormanlarıyla örtülüdür. Kuzeydoğu kesiminde, İstanbul Boğazı’ndan 5-6 km içeride Bahçeköy ve Kemerburgaz köyleri arasında, yaklaşık 5.000 hektarlık bir alan kaplayan Belgrat Ormanı uzanır.
– Orman bentler aracılığıyla İstanbul’un önemli bir su koruma alanı, gözde bir gezinti yeridir.
– İstanbul Boğazı’nın, doğal bitki örtüsü dışında, korularında yer alan süs bitkileri ve ağaçlarıyla değişik bir konumu vardır.
– Son 25 yıldır önüne geçilemeyen kaçak yapılaşma, doğal bitki örtüsünü önemli ölçüde geriletmiştir. İstanbul adalarında görülen kızılçam ormanları, bu türün en kuzeye çıkan örneklerinden biri olması nedeniyle oldukça ilginçtir.
İSTANBUL TARİHSEL ESERLER
Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının yüzyıllarca başkenti olan İstanbul, her iki dönemin pek çok eserini bağrında toplamıştır.
Bu eserlere tek tek burada yer vermek olanak dışıdır. Ancak, başlıca anıtsal eserler (Ayasofya, Kariye, Süleymaniye Camisi, Sultanahmet Camisi vb) hem Bizans hem de Osmanlı imparatorluklarını maddelerinin Sanat alt başlığında işlenirken ayrıca kendi balarına da madde yapıldılar.
Tüm iller için 2024 Ramazan imsakiyesine ulaşmak için tıklayınız…