Saman altından su yürütmek
* Kimseye belli etmeden olumsuz bir takım işler yapmak, gizli işler çevirmek.
* Kendisinin yaptığını belli etmeyerek ortalığı karıştırmak, herkesi birbirine düşürmek.
* Gizlice iş görmek, kimselere farkettirmeden işler çevirmek.
Örnek: Saman altından su yürütenleri hiç sevmem.
Örnek 2: Saman altından su yürüten, ürkek, kaypak görünüşlü insanoğlunu tanımışlığı var. (Y. Kemal)
Örnek 3: Adamın saman altından su yürüttüğü apaçık ortadaydı.
Saman altından su yürütmek hikayesi
Vaktiyle bir köye köylüler dereden tarlalarını sulamak için kanallar kazmışlar takat derenin suyu herkese aynı anda yetmediği için bu kanalların başına kapaklar konmuş ve köylüler sıra ile bu kapakları açarak tarlalarını suluyorlarmış. Tarlasını daha çok sulamak ve daha çok verim almak isteyen bir köylü ise kendi kanalından başka bir kanal daha açmış ve bu kanalın üstünü saman yığınları ile kapatmış. Kendilerine gelen suyun azaldığını fark eden köylüler, bunu araştırmaya çıkmışlar. Malum şahsın tarlasının ıslak ve toprakta samanlar yayılmış olduğunu görünce, hemen saman yığınlarını kurcalamış ve gizli kanalı fark etmişler.
DEYİM NEDİR?
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı ya da söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir. İki veya daha çok sözcükten kurulu bir çeşit dil ifadesi olan deyimler, duygu ve düşünceleri dikkati çekecek biçimde anlatan ad, önad, belirteç, yalın ve birleşik eylem görünüşlü dilsel yapılardır. Ya tam bir tümcedirler ya da bir söz öbeğidirler.
Diğer bir deyişle Deyim; Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmış birden çok sözcükten oluşan, bir kavramı ya da durumu karşılayan kalıplaşmış sözcük gruplarına “deyim” denir.