İndira Gandhi, 19 Kasım 1917 yılında Allahabat’ta dünyaya gelmiş ve Hindistan’da 2 defa başbakanlık yapmış politikacı’dır. Bağımsız Hindistan’ın ilk başbakanı Cavaharlal Nehru’nun kızı olan İndira Gandhi Hindistan’ın üçüncü başbakanıdır. Hindistan tarihindeki tek kadın başbakan olan Gandhi, ayrıca en uzun süre görev yapan ikinci başbakandır. İndira Gandhi 1966-77 ve 1980-84 arasında Hindistan başbakanı oldu. 1984 yılında öldürülen İndira Gandhi’nin yerine başbakanlığa büyük oğlu Raciv Gandhi getirildi.
İndira Gandhi, Batı Bengal’deki Visva-Bharati Üniversitesi ile İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde öğrenim gördü. 1938 yılında Kongre Partisi’ne girdi. İngiliz yönetimine karşı eylemlerinden ötürü 1942 yılında tutuklanarak 13 ay hapis yattı. 1959 yılında parti başkanlığına getirilen İndira Gandhi, 1964 yılında basın ve yayın bakanı oldu. Başbakan Lal Bahadur Şastri’nin ölümünden sonra, 1966 yılında başbakan oldu. Kongre Partisi’nin sağ kanadından sürekli muhalefetle karşılaşmakla birlikte, 1971 seçimlerinde ezici bir zafer kazandı. Seçimlerden kısa bir süre sonra ayrılıkçı ayaklanmaların baş gösterdiği Doğu Pakistan’a giren Hint birlikleri Pakistan’ı yenilgiye uğrattı. Çok geçmeden Aralık 1971 yılında Doğu Pakistan’da Bangladeş adıyla yeni bir devlet kuruldu.
1975 yılında Yüksek Mahkeme, 1971 seçimlerinde hile yaptığı gerekçesiyle İndira Gandhi’nin parlamento üyeliğini geçersiz saydı; altı yıl boyunca seçimlere katılması ve kamu görevi alması yasaklandı. Bunun üzerine, İndira Gandhi olağanüstü durum ilan ederek siyasal karşıtlarını tutuklattı; anayasada kişisel özgürlükleri kısıtlayan değişiklikler yaptı; başbakanın seçim suçlarından yargılanmasını öngören maddeyi kaldırdı. Yaptığı reformlarla enflasyonu denetim altına almaya, işsizliği önlemeye çalıştı.
1977 Mart ay’ında seçimleri muhalefetin kazanması üzerine olağanüstü durum sona erdi. Ne var ki, İndira Gandhi bir yıl sonra yeni bir parti kurarak Ocak 1980 yılında yapılan seçimi kazandı. Böylece, milletvekili olan oğlu Sancay Gandhi’nin de desteğiyle, yeniden başbakan oldu. Sancay Gandhi aynı yıl bir uçak kazasında öldü.
İndira Gandhi’nin başbakanlığı sırasında Hindistan azgelişmiş ülkeler arasında önder durumuna geldi. Bu dönemde ülke içinde bazı ayaklanmalar ve şiddet olayları baş gösterdi. Başta Sihler olmak üzere, çeşitli etnik gruplar özerklik kazanmaya çalışıyorlardı. 1984 yılında Hindistan askerlerinin Sihler’in Amritsar’daki kutsal tapınağı Altın Tapmak’a saldırmasıyla gerginlik doruğa yükseldi. Bu saldırıda 500’e yakın Sih öldü. Bundan beş ay sonra da (31 Ekim 1984) iki Sih militanı İndira Gandhi’yi evinin önünde vurarak öldürdü.