Aşık Ali İzzet Özkan, 1902 yılında Sivas’ın Şarkışla İlçesinin Emlek yöresi Höyük köyü’nde dünyaya gelmiş saz şairidir. Babası Musa Ağa, annesi Kamer Hanım’dır.
Aşık Ali İzzet Özkan’ın doğduğu yöre, ozan yetiştirmekle meşhur, Pir Sultan, Kmeter Baba, Âşık Veysel, Âşık Veli, Palabıyık Mustafa, Âşık Ali gibi pek çok ozan yetiştirmiş kültürel bir coğrafyadır. Aşık Ali İzzet Özkan; Sivaslı Âşık Sabri’den ders alarak yetişti. Anadolu’yu köy köy dolaştı. Doğan Bey çetesinde görev alarak Gaziantep savunmasına katıldı. Bir ara Ankara ve İstanbul’da bulundu. 1924 yılında Alevi köylerini gezip ayinlere katılması sebebiyle tutuklandı. Aynı yıl Hacı Bektaş Dergâhına girerek burada İzzetî mahlasını aldı.
Aşık Ali İzzet Özkan, daha çok Doğu Anadolu’da yaşamakta olan saz şairleri geleneğinin çizgisinde yetişti. Sivaslı Âşık Veysel’in de izinde yürüdü. “Dokuz ayını çiftçilikle üç ayını sazcılıkla geçer” cümlesinde özetlenen sanatçılık yazgısı, günümüzün bu kaynaktan yetişen kişilerinin değişmez bir özelliğini yansıtır. Uygun mevsimlerde ve elverişli vesilelerle dolaşılması olanak içindeki yerleri görmek, bir çeşit halk sözcüsü ve müzik sanatçısı olarak yeteneğini sergilemek hepsinin ortak çizgisidir. Bazı şiirlerindeki eski tutumu sürdürerek İzzeti takma adını kullanan şair, özellikle Mühür Gözlüm şiirinin etkili bir besteyle halka mal olmasıyla ün kazandı, daha kalabalık dinleyicilerin karşısına çıktı. Halk şiirinin vazgeçilmez ilkeleri hece ölçüsü, dörtlük birimi, genellikle de koşma nazım şeklidir; Ali sözünü sazına eş ederek geleneği sürdürdü. İrili ufaklı derlemeleri içinde şiir sayısı bakımından zengin olan eseri Mühür Gözlüm kitabıdır (1969); Prof. İlhan Başgöz, Aşık Ali İzzet Özkan kitabında bütün ürünlerini derledi (1979).
Aşık Ali İzzet Özkan 10 Ekim 1981 yılında Ankarada yaşamını yitirdi.
Aşık Ali İzzet Özkan Yayınlanmış Kitapları
– Bugünkü Anadolu Halk Şiiri 1942 / İstanbul
– Türk’ün Sazından 1951 / Ankara
– Âşık Ali İzzet Ağlıyor 1955 / İstanbul
– Kitap Küçük Dert Büyük 1956 / Sivas
– Teller de Muradın Alsın 1958 / Ankara
– Şiirler 1963 / Ankara
– Ali İzzet Kıbrıs Adasında Neler Görmüş 1964 / Ankara
– Sürmeli 1966 / İstanbul
– Mühür Gözlüm 1967 / Sivas
– Mühür Gözlüm Genişletilmiş Baskı 1969 / Ankara
– Kırkambar 1974 / İstanbul
Aşık Ali İzzet Özkan Şiirleri
– Kader Torbası
– Şu sazıma bir düzen ver
– Gözlerin
– Kıskanırım (Mühür Gözlüm)
– Aşkın Polisleri
– Güzeldir
– Alıştım
– Mecnunum Leylamı Gördüm
– Bir Allahı Tanıyalım
– Dağlar
– Gül Yüzlüm
– Türkmen Kızı
– Yas Çeker
– Ötüşün Kuşlar
– Aşk Beni