Alâeddin Tekiş, 1172 ile 1200 yılları arasında Harezmşahlar devletinin hükümdarlığını yapmış devlet adamıdır. Alaeddin Muhammed Tekiş, Harezmşah İlarslan’ın büyük oğludur.
Alâeddin Tekiş, kardeşi Sultan Şah’ı Karahitay Ordusu’nun desteğiyle Harizm’i terk etmek zorunda bıraktı ve 1172 yılında Harizm’de tahta çıktı. Kardeşi Sultan-Şah ise ona karşı annesi Terken Hatun ile birlikte Irak Selçuklularının güçlü emiri Müeyyet Ayaba’nın yardımını sağlamaya çalıştı. Harizm üzerinde etkili olma düşüncesiyle Müeyyet Ayaba da Sultan Şah’ı ve annesini yanına alarak büyük bir orduyla Harizm’e yürüdü. Alaattin Tekiş, Müeyyet Ayaba güçlerinin bir bölümünü Subarlı önünde pusuya düşürerek bozguna uğrattı.
Tutsak alınan Müeyyet Ayaba 1174 yılında öldürüldü. Sultan-Şah kaçmayı başardıysa da annesi Terken Hatun Dihistan’da yakalandı ve öldürüldü. Ancak Alaattin Tekiş’in Karahitay larla olan dostluğu uzun sürmedi. Karahitayların vergi almak üzere gönderdikleri elçiyi öldürttü ve onlarla olan bütün bağlarını kopardı. Bundan yararlanan Sultan-Şah, Karahitayların desteğinde Harizm’i kuşattı. Karahitaylar Alaattin Tekiş’in çok güçlü olduğunu anlayınca kuşatmayı kaldırdılar.
Bundan sonraki tarihlerde de zaman zaman kardeşine karşı mücadelesini sürdüren Sultan-Şah, Merv’de 1193 yılında ölünce ona bağlı ülkeler de Alaattin Tekiş’in eline geçti. Kardeşinin ölümünden sonra İran’ın iç işlerine daha rahat karışma olanağı bulan Tekiş, 1194 yılında Irak Selçuklu Sultanı Tuğrul’u öldürerek Hemedan ve Irak-ı Acem’e egemen oldu. Böylece Sultan Sencer’den sonra bütün İran’ı Harizmşahlara bağlı kılan ilk hükümdar oldu. Alaattin Tekiş 1194’ten sonra sultan unvanını kullanmaya başladı. Abbasi Halifesi de gönderdiği bir menşur ile onun Irak, Horasan ve Türkistan’a egemen olduğunu onayladı. Tekiş, İsmaililer’in elindeki bazı kaleleri de aldıktan sonra 1200 yılında İran’da öldü.