Nihat Akyunak, 1922 yılında Tokat’ın Zile ilçesinde dünyaya gelmiş ünlü Türk ressamdır. Nihat Akyunak, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Leopold Levy yönetiminde değişik hocalardan desen dersi aldı. Bir yıl Zeki Kocamemi ve Nurullah Berk Atölyesi’ nde, bir yıl da Cemal Tollu ile çalışma yaptı.
Genellikle gölgeli desen ve sulu boya tekniği kullanan Nihat Akyunak, 1947 yılında Yüksek Resim Bölümü’nü bitirdikten sonra çeşitli devlet memurluklarında bulundu, resim çalışmalarını sürdürebilmek için kendi isteğiyle 1981 yılında emekli oldu ve atölyesini açtı. 1957’den başlamak üzere İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir’de çeşitli galerilerde 25’ten çok kişisel sergi açtı. 1947’den günümüze uzanan yurtiçi karma, grup ve birleşik çeşitli sergilere yoğun katkısı oldu.
Uluslararası Lugano “Bianca e Nero” (1962) ve “Sao Paulo Biennale”ine (1963) çağrılı olarak katıldı. Sağlam bir sanat öğrenimi ve eğitimi gören sanatçı, ilk çalışmalarının ardından bir dönem geometrik soyut eserler verdi, figürlü, kendine özgü bir izlenimciliği sürdürdü. Portre, natürmort ve özellikle manzara resimlerini, doğa önünde, tüm duyarlılık ve içtenlikle gerçekleştirdi.
Nihat Akyunak Eserleri
– İstanbul Resim ve Heykel Müzesi,
– Bursa Güzel Sanatlar Galerisi,
– Ankara Milli Kütüphane Koleksiyonu,
– devlet daireleri,
– özel koleksiyonlarla İsviçre, Fransa, Avusturya ve başka bazı ülkeler koleksiyonlarında bulunmaktadır.
Nihat Akyunak Eserleri (yaptığı bir kaç resim eseri)