Akçakoca, Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde yararlıkları görülen aşiret beyi ve Türk akıncısıdır. Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi’nin arkadaşı, Şehzade Orhan’ın da öğretmenidir.
Ertuğrul Gazi ile birlikte Söğüt ve Domaniç yöresine yerleşti. Osmanlı Beyliği’nin yerleşip kök salmasına büyük katkılarda bulundu. Konur alp ile birlikte Aydos ve Samandra’yı, İzmit yöresini aldı. Osman Gazi döneminde aldığı yerlerin sorumluluğu kendisine verildi. Ertuğrul Gazi’nin ölümü üzerine beylik kavgalarını alevlendirmek isteyen Dündar Bey’e karşı Osman Gazi’nin yanında yer aldı ve böylece beyliğin dağılmasına engel oldu. Uzun yıllar yaşadı. Başta Ertuğrul ve Osman Gazi olmak üzere Orhan Bey’in de ilk dönemlerini gördü. Öldüğü zaman 100 yaşına yaklaştığı sanılıyor. Ölümünden sonra adı, uzun yıllar yönetimini üstlendiği Kocaeli bölgesinde bilinen kasabaya verildi (Bolu İli’ne bağlı Akçakoca İlçesi). Öldüğü zaman Üsküdar’a kadar olan yerler Osmanlı Beyliği’nin eline geçti ve devlet olma yolunda ilk adımlar atıldı.
Osman Gazi başa geçtikten sonra, Akçakoca 1300-1308 arasında Karadeniz Ereğlisi ile Karasu arasındaki bölgeyi Osmanlı topraklarına kattı. 1320’de İzmit çevresini ele geçirmekle görevlendirildi. Bu yöreye yaptığı akınlar sonucu Sapanca Gölü kıyısındaki kaleleri ele geçirerek kendisine üs yaptı. Kandıra yöresini ve aşiret beylerinden Konuralp ile birlikte Aydos ve Samandıra’yı ele geçirdi. Karşılığında Şamandıra Kalesi kendisine verildi. 1328’de İzmit üzerine akın düzenlemek amacıyla bulunduğu Kandıra yakınlarındaki Babatepe’de 1328 yılında öldü.