Ahura Mazda; eski İran’da Akhamenidler hanedanının önde gelen tanrısıdır. Vesta dilinde Ahuramazda, Pehliviler tarafından da Oharmazd olarak adlandırılır. Tekrar belirtmek gerekirse Ahura Mazda; Zerdüşt Dini’nin iyilik, aydınlık ve ışık tanrısıdır. Bu nedenle Zerdüşt Dini’ne Mazdaizm de denilmektedir. Bu dinin ilkeleri ve kuralları Avesta denilen bir kitapta toplanmıştır. Bu gün de İran ve Hindistan’da bu dine inanlarına rastlanmaktadır.
İÖ 1000’de yaşadığı sanılan İranlı bilge Zerdüşt’ün (Zaratuştra) kurduğu Mazdeizm dini, Pers krallarından Darius (İÖ 522-486) ve kendisinden sonra gelen krallarca benimsendi. Mazdeizm’in kutsal kitabı Zend Avesta‘dır. Zerdüşt, Zend Avesta’nın kendisine Ahuramazda tarafından vahyedildiğini söyler. Mazdeizm iyi tanrıyla kötü tanrı ikiliğine dayanır.
Ahuramazda (Hürmüz) iyiliği, ışığı, yaşamı ve gerçeği; Angra Mainyu (Ehriman) savaşı, yok etmeyi, yalanı, karanlığı ve ölümü simgeler. Ahuramazda gök-ışık ülkesinde, Ehriman yeraltı-karanlık ülkesinde oturur ve aralarında yer alan dünya, onların savaş alanıdır. İS 3. yy’dan başlayarak kaynaklarda Ahuramazda’nın ve Angra Mainyu’nun babası olarak Zurvan (Zaman) gösterilir. Bu inanç, tanrının kimi zaman Zurvan diye adlandırıldığı Manikhaizme de yansımıştır. Günümüzde Hindistan’da yaşayan ve Zerdüşt’ün kurduğu dine inanan Parsiler, Ehrimen’i pek önemsemezler ve her şeye Ahura mazda’nın egemen olduğunu kabul ederler.