Ahmet Tevfik Paşa, 11 Şubat 1845 yılında Konstantinopolis yani İstanbul’da dünyaya gelmiş Osmanlı devlet adamı ve son Osmanlı sadrazamı’dır. Kırım kökenlidir ve süvari feriki Hakkı Paşa’nın oğludur.
Ahmet Tevfik Paşa; Topkapı’da sübyan okulu, Vidin’de rüştiyeyi bitirdikten sonra 14 yaşında Davut Paşa İkinci Süvari Alayı’na yazıldı. 18 yaşında sınavla teğmen oldu. 1865 yılında sağlık nedeniyle askerlikten ayrılıp Babıâli Tercüme Odası’na maaşsız girdi. 1872 yılında Roma Elçiliği İkinci Kâtipliği ile başladığı dış görevleri Viyana, Berlin, Atina, Petersburg Büyükelçilikleri İkinci Kâtip ve Başkâtiplikleri ile sürdürdü. 1877 yılında Osmanlı Rus Savaşı başladığında Büyükelçi Kabuli Paşa’nın vekili bulunuyordu. Savaşta rütbesi yükseltilerek Serdarıekrem Abdülkerim Nadir Paşa’nın yanına Şumnu’ya gönderildi. Savaştan sonra Atina Büyükelçiliği (1883), Paris’teki Süveyş Kanalı Komisyonu’nda temsilcilik, Berlin Büyükelçiliği (1885) görevlerinde bulundu. 1893″te Hariciye Nazırı oldu, ek olarak Sıhhiye Nezareti’ni de üstlendi. Yunan Savaşı sonunda İstanbul’da yapılan görüşmelere başkanlık etti. İkinci Meşrutiyet’te (1908) Sait Paşa Hükümeti’nde Hariciye Nazırı oldu, ayrıca Ayan Meclisi’ne de üye seçildi. 31 Mart Olayı sonucu çekilmek zorunda kalan Hüseyin Hilmi Paşa’nın yerine sadrazam oldu. Olayları bastırmak ve suçluları cezalandırmak için uğraştıysa da Hareket Ordusu’nun İstanbul’a girmesini önleyemedi.
II. Abdülhamit tahttan indirilip yerine V. Mehmet Reşat geçince yeni padişahın isteğiyle sadrazamlıkta kaldıysa da kısa süre sonra çekildi (18 Mayıs 1909), Londra Büyükelçiliği’ne atandı. Birinci Dünya Savaşı başlayınca öteki büyükelçilerle birlikte İstanbul’a döndü. VI. Mehmet Vahidettin’in tahta çıkışını (1918) duyurmak için Avrupa’ya gönderilen kurulda yer aldı. Talat Paşa görevden çekilince ikinci kez sadrazam olduysa da İttihat ve Terakkicilerin de hükümete girmesi için yapılan baskılara karşı direndi ve çekilmek zorunda kaldı. Fakat kısa bir süre sadrazam olan Ahmet İzzet Paşa’nın yerine üçüncü kez sadrazamlığa getirildi. İstanbul’un işgali, Mebusan Meclisi’nin dağıtılması onun dönemine rastlar. Sadrazamlıktan çekildikten sonra da Damat Ferit Paşa Hükümeti’nde göev aldı (1919), fakat kısa sürede bu görevinden de çekildi, birkaç ay sonra Damat Ferit Paşa yerine hükümeti kurma önerisini de kabul etmedi.
Ahmet Tevfik Paşa, Paris Barış Görüşmeleri’ne katılan kurulda yer aldı, son olarak hükümet kurmayı kabul etti (22 Ekim 1920). Osmanlı Devleti’nin son sadrazamlığını yüklendiği bu dönemde, Londra Konferansı’nda (1921) sözü Ankara Hükümeti’nin temsilcisi Bekir Sami Bey’e bıraktı. 3 Mart 1922’de Hariciye Nazırı oldu. TBMM’nin Osmanlı saltanatına son vermesi (1 Kasım 1922) ve yeni yönetimin İstanbul’u da kapsamasıyla Tevfik Paşa’nın görevi de son buldu (4 Kasım 1922). Cumhuriyet’in kurulmasından sonra yaşamını İstanbul’da sürdür ve görev almadı. Soyadı Kanunu’ndan sonra (1934) Okday soyadını aldı. 60 yıl devlet görevi yapan Ahmet Tevfik Paşa, 8 Ekim 1936 yılında 91 yaşındayken İstanbul’da vefat etti ve Edirnekapı Şehitliği’ne defnedildi.