Ressam Salih Acar kimdir ve Salih Acar nereli? İşte kuş ressamı Salih Acar eserleri, hayatı, tabloları hakkında bilgi.
Ünlü Türk ressam Salih Acar 1927 yılında Bulgaristan’ın Filibe şehrinde dünyaya geldi. Tüccar olan babasının işleri bozulunca, varlıklı geçen çocukluğunun ardından çok yoksul koşullarda yetişti. İlk ve orta öğrenimini Filibe’de tamamladıktan sonra kendi çabasıyla girdiği Sofya Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki öğrenim yılları yoksul ve güç koşullarda geçti. Duvar ressamlığı bölümünde başlayan çalışmalarını, gece de heykel atölyelerinde sürdürdü. Yeteneğiyle hocalarının ilgisini çekti. Çok başarılı bir öğrenci olarak Akademi’yi bitirdi. Ardından Türkiye’ye göç etti. Güzel Sanatlar Akademisi’nde çalıştı. Daha sonra kendi atölyesini kurdu. Tanınmasına neden olan değişik teknikli dekoratif resimlerini otel, sinema, tiyatro gibi yapılarda uyguladı. Stilize edilmiş gerçekçi bir üslup uyguladığı tablolarının ana konusunu kuşlar oluşturdu. Bu nedenle Kuş ressamı olarak ünlendi. Çeşitli kişisel sergiler açtı; atölyesi, 1982′’de bir sergi öncesi yandı. Resimleri, Devlet Resim ve Heykel Müzesi ve özel koleksiyonlarda bulunan sanatçı, Çayka (1983) adlı özyaşamsal bir eser yayımladı.
Salih Acar Sanat Anlayışı
Salih Acar, Çağdaş Türk resim sanatında pek az işlenmiş kuş resimleri konusunu yaklaşık yirmi yıldır işlemektedir. Ünlü kuş ressamı John James Audubon”un (A.B.D. 1780-1851) kendi kuşlarına yönelik dikkat ve titizliğini, daha fanteziye kaçan ve grafikten çok boyaya bağlı değerler içeren tablolarında uygulayan Salih Acar’ın çalışmalarında, çeşitli kuş türlerini yansıtan figürler, soyutlamacı bir resim beğenisi açısından değerlendirilmektedir. Kuş türlerine özgü nitelikler ile bu tür beğeni arasında doğal bir özdeşlik kurulmaktadır. Bu bakımdan Audubon’un klasik ve doğalcı anlatımı yanında, Salih Acar’ın resimleri modern resim sanatının çizgilerine daha yakındır.
Doğaya duyduğu bu sıcak ve içten yakınlık doğa ile kucak kucağa yaşadığı çocukluk yıllarından kaynaklanan sanatçı, katıldığı bir ördek avından sonra içinde yeniden canlanan doğa sevgisiyle kuş türleriyle ilgilenmeye yönelmiştir. Manyas Kuş Cenneti’nde başlattığı kuşları markalama çalışmaları, bir kuş ressamı olarak önünde geniş bir ufuk açmıştır. Acar’ın kuş resimleri, değişmeyen bir konu çevresinde gerçek görüntülerden kopmayan, ama o görüntüleri kendi anlayışına göre biçimlendiren bir sanatçının ürünleridir.
Salih Acar’ın bazı tabloları (resimleri)