Abdullah Biraderler kimdir yani Abdullah Biraderler kimlerdir? İşte Abdullah Biraderler fotoğrafları (Abdullah Biraderler eserleri) ve Abdullah Biraderler hakkında bilgi.
Abdullah Biraderler veya “Abdullah Frères” (19-20. yy) Osmanlı Devleti’ndeki ilk fotoğraf sanatçısı kardeşlerdir. Türkiye’de fotoğrafçılık sanatının kurucuları olarak tanınan ve her üçü de Ermeni asıllı olan olan Viçen (1820–1902), Hovsep Abdullahyan (1830–1908) ve Kevork (1839–1918) kardeşlerin ticari adıdır.
Kevork öteki kardeşine oranla daha ünlüdür. 1858’de İstanbul’un Beyoğlu semtinde (tünel yakınlarında) ilk fotoğraf atölyesini kurdular. 1867’de İkinci Paris Dünya Sergisi’ne katılarak adlarını duyurdular. Önce Abdülaziz’den, sonra da II. Abdülhamit’ten padişah ressamı anlamına gelen Ressam-ı Hazreti Şehriyari unvanını alarak saray fotoğrafçılığına atandılar. O dönemin saray çevresi ve yaşantısını fotoğraflarla belgeleyen zengin ve çok önemli bir koleksiyona sahip oldular. Padişahlar ve saray çevresinden gördükleri yakın ilgi karşısında Müslüman oldular ve Abdullah Biraderler adını aldılar.
Abdullah Biraderler’in soyu 1610’da Samatya’ya yerleşen Kayserili Aleksan’a dayanır. Dedeleri Asadur Hürmüzyan, Sultan I. Abdülhamid’in vekilharcı idi. 1854’te Kırım harbi esnasında Alman General Moltke, yanında getirdiği kimyager Rabach’a Bayezid’de bir fotoğraf atölyesi kurdurmuştu. Üç biraderden Viçen, burada rötuş ustası olarak çalıştı. Bu arada ihtidâ ederek, yani Müslüman olarak Abdullah adını aldı. Kardeşi Kevork, Venedik’te sanat tahsil etmişti. 1858’te diğer kardeş Hosep ile beraber bu stüdyoyu devraldılar. 1867’de bunu Nikola Andreomenos’a devredip Beyoğlu’nda bugünki Hachette Kitabevi karşısında Abdullah Birâderler veya Abdullah Frères adıyla meşhur dükkânlarını açtılar. Çektikleri fotoğraflar solmazlık ve dayanıklılıkları ile tanındı.
Sultan Abdülmecid, fotoğraf çektiren ilk Osmanlı padişahı olarak bilinir. Resmi Abdullah Biraderler çekmiştir. Buraya resim çektiren meşhurlar arasında Fransa İmparatoriçesi Eugenie, Hıdiv İsmail Paşa, İtalya Kralı Vittorio Emanuele, Avusturya İmparatoru Franz Joseph, İngiltere Kralı Edward, İran Şahı Nâsıreddin, Sırbistan Kralı Milan, Bulgar Prensi Ferdinand da vardır. Abdullah Biraderler, ecnebi hükümdarlardan 8 nişan ve 3 madalyadan başka çok sayıda tebrik ve takdir almışlardır.
Prusya İmparatoriçesi Augusta, 1863’te Sultan Aziz’den bir resmini istedi. Sarayda tavan müzehhibi olan Masson, bunun için Beyoğlu’nda Dèrain adlı bir Fransızı tavsiye etti. Fakat padişah bunun çektiği resmi zevksiz bularak beğenmedi.
Onun üzerine Sadrazam Fuad Paşa padişaha Abdullah Biraderler’in ismini verdi. Padişah kendilerini İzmit’teki av köşküne çağırttı. Onlara çeşitli pozlar verdi ve Berlin Sefiri vasıtasıyla gönderdi. Bu pozlardan en beğendiği profil üzerinden İmparatoriçe Augusta bir madalya yaptırdı. Bu madalya bugün Viyana Müzesi’ndedir.
Abdullah Biraderler fotoğrafları