Son Mısır hıdivi 2.Abbas hilmi paşa 14 Temmuz 1874 yılında Mısır’ın İskenderiye şehrinde dünyaya gelmiş, Tevfık Paşa’nın oğludur. Eğitimine özen gösterildi, Viyana’daki Theresianum Okulu’nda okudu. Babası Tevfık Paşa’nın 7 Ocak 1892’de ölümü üzerine Osmanlı Devleti tarafından 27 Mart 1892 yılında Mısır’a hıdiv atandı.
(Not: Hidiv, Kavalalılara mensup Mısır valilerine babadan oğula geçmek üzere 1867’de verilen resmi unvan demektir. Hidiv; Arapça’da büyük vezir, baş vezir, hakim anlamına gelmektedir.)
II. Abbas Hilmi Paşa, İngilizlerin Mısır’ın içişlerine fazla karışmaları ve ülkedeki asker sayısını artırmaları üzerine İngilizlere karşı cephe aldı. Bunun üzerine Mısır’da karışıklıklar ortaya çıktı. Uyguladığı ulusal politikayı baltalamak için ingilizler yoğun çaba harcadılar. Fransa’nın Fas’ı işgal etme girişimi üzerine Mısır’daki isteklerinden vazgeçmesi üzerine, Hıdiv, İnglizlerden hac yolu üzerindeki Akabe ve el-Ariş’i boşaltmalarını istedi. Ancak İngiltere, 1906’ya kadar bu konuyu oyalamasını bildi. Bu arada Nazırlar Reisi Mustafa Fehmi Paşanın yerine Fahri Paşa’yı atamak istemesi, İngilizleri kızdırdı. Olay işgal kuvvetlerini harekete geçirecek kadar alevlendi. Riyaz Paşa’nın bu makama atanmasıyla konu kapatıldı. İngilizlerin artan baskısı üzerine çabalarını eğitim ve basın alanlarına kaydırdı. İngiliz işgal kuvvetlerine karşı yardım almak amacıyla 1893’te İstanbul’a geldi. Babıali’deki görüşmelerden olumlu sonuç alamayınca mücadelesinden vazgeçti ve her yıl Avrupa gezilerine çıkmaya başladı. Birinci Dünya Savaşı başladığında İstanbul’da bulunuyordu. Osmanlı İmparatorluğu Almanya’nın yanında yer alınca İngilizler Mısır’daki tüm Osmanlı haklarını kaldırdıklarını duyurdular. Bu karar üzerine Abbas Hilmi Paşa hıdivlikten alındı. Yerine Hüseyin Kâmil (1914-1917) atandı. Fakat Türkiye 24 Temmuz 1923’te Lozan Antlaşması imzalanıncaya kadar Abbas Hilmi Paşa’yı Mısır Hıdivi olarak tanımayı sürdürdü. Abbas Hilmi Paşa hıdivlikten alındıktan sonra İsviçre’nin Cenevre Kenti’ne yerleşti ve 19 Aralık 1944 yılında burada öldü.