Yaşar Nuri Öztürk öldü! Yaşar Nuri Öztürk kimdir? Ünlü Türk, İslâm felsefesi profesörü, gazeteci, yazar, avukat, televizyon programcısı ve siyasetçi Yaşar Nuri Öztürk nereli ve Yaşar Nuri Öztürk kaç yaşında? Yaşar Nuri Öztürk öldümü, çocukları, eşi, kitapları, görüşleri vb. hakkında tüm detayları bu sayfada derledik. İşte Yaşar Nuri Öztürk vikipedi (Yaşar Nuri Öztürk hayatı) hakkında tüm ayrıntılar.
Ünlü Türk ilâhiyat profesörü, İslam hukukçusu, yazar, eski milletvekili, felsefeci ve televizyon programcısı Yaşar Nuri Öztürk 22 Haziran 1945 yılında Bayburtlu bir anne ile Trabzonlu bir babanın çocuğu olarak Trabzon’un Sürmene ilçesinin Küçükdere köyünde dünyaya gelmiştir.
Yaşar Nuri Öztürk İlk eğitimini babasından Kur’an okuyarak aldı ve 9 yaşında hafız oldu. On yıllık klasik medrese eğitiminden sonra hukuk ve ilahiyat tahsilini tamamladı. 1970’de de Son Havadis gazetesinde dini yazılar yazdı.
12 yıl imamlık ve vaizlik yaptıktan sonra, üniversiteye tekrar dönerek 1980 yılında “İslam Felsefesi” konulu doktorasını tamamladı ve 1986 yılında aynı dalda doçent oldu.
Ortadoğu, Balkanlar, Avrupa ve Afrika ülkeleri, ABD, Güney Kore ve Japonya’da kendi alanı ile ilgili akademik araştırmalar yaptı, ayrıca Fransa’da Grenoble Üniversitesi’nde çalıştı.
Türk üniversitelerinde öğretim üyesi ve dekan olarak 26 yıl görevde bulundu. Yurtiçinde ve yurtdışında pek çok yerde İslâm zihniyeti, insan ve insan hakları konularında konferanslar verdi. ABD New York’ta “The Theological Seminary of Barrytown”da bir yıl misafir profesör olarak “İslam Düşüncesi” dersleri okuttu. Aynı süre içinde, The World Scripture’ın İslam bölümünün hazırlanışında görev aldı.
Kuran’ın yorum katılmamış ilk Türkçe çevrisini yapan bilim adamı olarak da anılır.
Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca dillerinde çeşitli çalışmaları bulunan Yaşar Nuri Öztürk, 1978 ve 1982′de “Türkiye Milli Kültür Vakfı” ödülünü kazandı.
Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, Türkiye’de Kur’an’a dönüş hareketinin öncüsü olan ve Time Dergisinin gerçekleştirdiği “20. Yüzyılın En Önemli Kişileri” listesinde kamuoyunca belirlenen yüz isim arasında ilk 10 arasına girdi.
Yaşar Nuri Öztürk, 3 Kasım 2002 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi. CHP’den istifasının ardından 16 Şubat 2005 tarihinde Halkın Yükselişi Partisi’ni kurdu. 19 Ekim 2009 tarihinde genel başkanlıktan istifa ederek aktif siyasi yaşamını sona erdirdi.
‘Saba Tümer ile Bugün’ programında Kur’an meâli yorumladı. 12 Kasım 2011 tarihinde ameliyat oldu, mide kanseri nedeniyle kemoterapi görmeye başladı. Yani Yaşar Nuri Öztürk’ün hastalığı mide kanseri’dir.
Durumu Ağırlaşan Yaşar Nuri Öztürk’ü Doktorlar Evine Gönderdi
İlahiyatçı profesör Yaşar Nuri Öztürk’ün rahatsızlığından dolayı Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldığı ortaya çıktı. Burada bir süre tedavi gören Öztürk, doktorları tarafından evine gönderildi.
‘DURUMU AĞIR, DUA EDİN’
Türk sanat müziği sanatçısı Onur Akay, Twitter’da Öztürk için dua istedi. Akay, ‘Değerli hocamız Yaşar Nuri Öztürk’ün durumu ağır, hocamız için dua edin. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi olan hocamız şimdi evinde. Allah acil şifalar versin’ dedi.
Yaşar Nuri Öztürk’ün Kızından İlk Açıklama
Yaşar Nuri Öztürk’ün kızı Saniye Öztürk babasının son durumu ile ilgili bir açıklama yaptı. Saniye Öztürk, ‘Babamın durumu sosyal medyada söylendiği gibi ağır değil. Ağır bir grip geçiriyor. Virüs kaptı. Şu anda yanındayım. Sıkı bir tedavi görüyor. Kaygı duyulacak bir durum yok. Sevenlerine, merak edenlere çok teşekkür ederim’ dedi.
Yaşar Nuri Öztürk Evlilikleri
1. evliliği : İlk evliliğnden, Mustafa Tahir (d.1968)adında bir oğlu var ve ayrıca 70 ve 71 doğumlu iki çocuğu daha var.
2. evliliği : Yaşar Nuri Öztürk,1990 senesinde Canan hanım ile evlendi. 19 sene sonra 2009 senesinde boşandı. Hakan (d.1993) adında bir oğlu var.
14 şubat 2013 tarihinde TRT sanatçısı Nazlı Kanaat ile nişanlandı.
Yaşar Nuri Öztürk Kitapları
1. Allah ile Aldatmak
2. Türkiye’ye Mektuplar
3. Asr-ı Saadet Şehitleri
4. Kur’an’ı Anlamaya Doğru
5. 400 Soruda İslam
6. Ehlibeyt’in Annesi Hazreti Fatıma
7. Kur’an-ı Kerim ve Türkçe Meali
8. Kur’an Açısından Küresel Afetler
9. Kur’an’ın Öğrettiği Dualar
10. Atatürk’ten Sonraki CHP (Çağı Yanlış Okumanın Serüveni)
11. Batı Sömürgeciliği ve İslam Dünyası
12. Anadilde İbadet Meselesi Çiğnenen Bir Kitlesel Hakkın Savunulması
13. Kur’an Açısından Şeytancılık (Satanizm ve Ötekiler)
14. Cevap Veriyorum (Gerçek Dini Arayanlarla Baş Başa)
15. İslam Nasıl Yozlaştırıldı Vahyin Dininden Sapmalar, Hurafeler, Bid’atlar
16. Depremin Gösterdikleri (Yeni Yüzyıl İçin Uyarılar)
17. Kur’an’ın Temel Kavramları
18. Kur’an’daki İslam
19. Fatiha Suresi Tefsiri
20. Tarihi Boyunca Bektaşilik
21. Tasavvufun Ruhu ve Tarikatlar
22. Mevlana ve İnsan
23. Kur’an ve Sünnete Göre Tasavvuf
24. Asrısaadetin Büyük Kadınları
25. Yeniden Yapılanmak Kur’an’a Dönüş
26. Din ve Fıtrat (Yaratılış)
27. Çıplak Uyarı
28. Kur’an Açısından Küresel Afetler
29. Arapçılığa Karşı Akılcılığın Öncüsü: İmamı Azam Ebu Hanife
30. İmamı Azam Savunması (Şehit Bir Önder İçin Apolocya)
31. Kuran’ın Yarattığı Mucize Devrimler
32. İnsanlığı Kemiren İhanet DİNCİLİK (Zulümleriyle Dini Kirletenlerin Tarihi)
33. Maun Suresi Böyle Buyurdu (Din Maskeli Zulme Tanrı’nın Vuruşu)
34. Enel Hak İsyanı Hallâc-ı Mansur (Darağacında Miraç) – 2 Cilt
35. Arapçılığa Karşı Akılcılığın Öncüsü İmamı Azam Ebu Hanife (Esas Fikirleri Gölgelenen Önder)
36. Kur’an-ı Kerim’de Lanetlenen Soy
37. Emevî Dinciliğine Karşı Mücadelenin Öncüsü Ebu Zer
38. Kur’an Verileri Işığında Tasavvuf ve Tarikatlar
39. Tanrı’dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç Deizm