Müjdat Gezen kimdir ve Müjdat Gezen kaç yaşında? Ünlü Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, eğitmen Müjdat Gezen nereli? Müjdat Gezen filmleri, kitapları, boyu, eşi, babası, çocuğu varmı ve hakkında tüm detayları bu sayfada derledik. İşte Müjdat Gezen vikipedi yani Müjdat Gezen hayatı ve kariyeriyle ilgili tüm ayrıntılar.
Ünlü Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, şair, yazar, oyun yazarı Müjdat Gezen 29 Ekim 1943 yılında İstanbul Fatih’te dünyaya gelmiştir. Müjdat Gezen babası eski TRT müzisyenlerinden Necdet Gezen olup annesi Macide Hanım’dır. Müjdat Gezen boyu 171 cm olup 66 kg civarındadır.
Türk tiyatro ve sinema tarihine çeyrek asırlık sanat geçmişiyle hizmet etmiş olan Müjdat Gezen, mizah ve güldürü türünde akla gelen ilk isimlerden biridir. Özellikle “Azmi” ve “Darbukatör Baryam” tiplemeleriyle hafızalara kazınan ünlü usta oyuncu, devlet ya da herhangi bir kurumdan yardım almaksızın, tamamen kişisel birikimleriyle kurduğu, ücretsiz hizmet veren Müjdat Gezen Sanat Merkezi ve yine kendi adını taşıyan tiyatroyla, Türkiye’deki gösteri sanatlarının gelişimine ve yeni yeteneklerin ortaya çıkmasına büyük katkı sağlamaktadır.
Müjdat Gezen, oyunculuk yeteneğinin farkına varan ilkokul öğretmeninin zoruyla 1953 yılında Hırka-i Şerif İlköğretim Okulu’nda “Küçük Çiftçiler” adlı bir ilkokul piyesiyle sahneyelere adım attı. çıktı. Sanatın diğer dallarıyla da alakalı olan küçük oyuncunun yazdığı şiirler de, aynı yıl Doğan Kardeş adlı çocuk dergisinde yayımlandı. İlerleyen yıllarda, İstanbul Radyosu bünyesinde kurulmuş olan Çocuk Klübü korosuna katılarak, şarkı söylemeye başladı.
Eğitim hayatına başladığı Hırka-ı Şerif İlkokulu’ndan mezun olduktan sonra orta öğrenimine Karagümrük Ortaokulu’nda devam eden Gezen, ikinci sınıfta ardarda iki defa kalınca, babası tarafından birçok sosyal faaliyetten men edildi. Gezen’in en ağırına gidense, konulan tiyatro yasağı olmuştu. Çünkü o dönemlerde, bir yandan amatör tiyatro topluluklarına katılıyor ve çeşitli oyunlarda rol alıyordu. Bu cezaya razı gelmek istemeyen küçük Gezen’le bir anlaşma yapan baba Necdet Bey, okulu daha fazla fire vermeden bitirmesi durumunda, kendi eliyle onu tiyatroya yazdıracağı sözünü verdi oğluna.
Ortaokulun arından lise öğrenimi için, dönemin birçok ünlüsüne eğitim vermiş ve Türkiye’de ilk defa ders dilini Türkçeye çevirmiş okul olan Vefa Lisesi’ne giden Gezen, Uğur Dündar ve Kemal Sunal ile burada tanıştı ve arkadaşlıkları uzun yıllar boyunca devam etti. 1959 yılında, 16 yaşındayken, sahne sanatlarına duyduğu ilgiyi ve yeteneğini görmezden gelmeyen ve anlaşmaları uyarınca sözünü tutan babası Necdet Bey, onu İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’na yazdırdı ve arkadaşı olan sahne amiri Kemal Tözem’e emanet etti. Böylece, 1960 yılında profesyonel oyunculuk hayatına adım atmış olan Gezen’in kariyeri, bu dönemden sonra hızlı bir yükselişe geçti.
Gezen, 1961 yılında, İstanbul Belediyesi Konservatuarı’nın açtığı sınavı kazanarak Tiyatro Bölümü’ne girdi ve eğitiminin yanı sıra burada sahnelenen oyunlarda rol almaya başladı. Ertesi yıl, yönetmenliğini Yılmaz Atadeniz’in yaptığı “Yedi Kocalı Hürmüz” filmi ile ilk defa kamera önüne geçti. Sonrasında, 1963 yılında, Muammer Karaca ve Münir Özkul tiyatrolarında oyunculuğa devam ederek, kamudan özel sektör sahnelerine adım attı. Aynı yıllarda, şiirleri ve bazı amatör tiyatro oyunları çeşitli kültür-sanat dergilerinde yayımlandı.
1964 yılında askerlik görevini yerine getiren Gezen, bu dönemde oyun yazarlığına ağırlık verdi. 1966’da ise, Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda rol almaya başladı. Aynı dönemde, “Denizciler Geliyor” adlı komedi filminde oynadı. Ertesi yıl, kendisi gibi oyuncu arkadaşlarıyla biraraya gelerek “Halk Oyuncuları” adlı bir oluşuma imza attı. Profesyonel oyunculuk yaşamının sekizinci yılında, 1968’de, ilk defa kendi adını taşıyan özel tiyatrosunu kurdu. Öte yandan da İstanbul Tiyatrosu’nda rol almaya devam etti. Aynı yıl, Güzin Hanım’la hayatını birleştirdi ve bu evlilikten iki yıl sonra Elif adını verdikleri bir kızı dünyaya geldi. 1969’da “Berduş” ve 1970 yılında da “Kara Gözlüm” adlı sinema filmlerinde rol alarak beyaz perdede boy gösterdi. Bu dönemde, Uğur Dündar ve Perran Kutman’la birlikte, izleyici tarafından çok büyük ilgiyle karşılanan televizyon programları hazırladı. Bu ilginin nedeni ise, ülkenin sosyal durumuna yönelik eleştirel bakış açısını, komedi unsurlarıyla birleştirerek işlemesiydi.
Hayat görüşü, tiyatro oyunculuğu, yaşamı ile ilgili birçok kitap kaleme almış olan Müjdat Gezen, ilk kitabını 1975 yılında yayımladı. Savaş Dinçel’le birlikte yazdığı, “Çizgilerle Nazım Hikmet” adlı kitap, dönemin çalkantılı siyasi ortamının, düşünce özgürlüğüne yönelik olumsuz yansımalarından nasibini aldı ve Gezen tutuklanarak cezaevine girdi. Ancak bu durum, onun yazmasına ve üretmesine engel olmadı. 1982’de, kendi yayınevini kurarak, yazdığı kitapları buradan yayımlamaya başladı. Bu dönemden başlayarak uzun yıllar, İstanbul Belediye Konservatuarı ile İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda öğretmenlik yaptı ve Türk Tiyatrosu derslerine girdi. Ayrıca, 1980 yılında, ünlü meddah üstadı İsmail Dümbüllü adına her yıl düzenli olarak verilecek bir tiyatro ödülü oluşturdu.
Yine 1982’de, o dönemler üniversitede öğretim görevlisi olan güldürü üstadı Kandemir Konduk’la biraraya gelerek, “Güldürü Üretim Merkezi”ni (GÜM) kurdu. Televizyon programlarından tiyatro sahnelerine, gazetelerin ve dergilerin güldürü sayfalarına kadar birçok alanda hizmet veren GÜM, bu faaliyetlerinin yanı sıra, birçok genç mizah yazarına da kapılarını açtı ve onların kariyerlerine önemli katkılarda bulundu. Aynı zamanda, Türkiye’nin gündemini belirleyen belli başlı birtakım gazetelerin de mizah sayfalarının koordinatörlüğünü yapan Gezen, 1981 ve 1983 yıllarında, çok beğenilen “Gırgıriye” adlı seri filmlerde rol aldı ve canlandırdığı “Darbukatör Baryam” tiplemesiyle hafızalara kazındı. 1984’de “Gülümseyen Dünya” ve 1986’da “Kobay” adlı filmlerin çekimi için bu defa kamera arkasına da geçen usta oyuncu, sinema çevrelerinin görüşüyle paralel bir şekilde, kendini yönetmenlik konusunda başarılı bulmadı. Kısa süren ilk evliliğinin ardından Gezen, 1988’de ikinci kez Leyla Turgut’la nikah masasına oturdu
1991 yılına gelindiğinde, tüm malvarlığını satmasının yanı sıra, büyük bir borç yükünün altına girerek, İstanbul Kadıköy’de satın aldığı eski bir köşkü restore ettirerek “Müjdat Gezen Sanat Merkezi”ni (MSM) kurdu. Ekranlarda ve sahnelerde gördüğümüz birçok başarılı yeni yeteneği bünyesinden çıkaran bu sanat merkezinin en güzel yanı, eğitimin ücretsiz olmasıydı. Ancak, o dönemlerde ücretsiz okul açmak yasak olduğu için, bu teşebbüsü nedenyile Gezen, iki yıl boyunca hapis cezasıyla yargılandıysa da sonunda beraat etti ve okul da ücretsiz eğitim vermeyi sürdürdü. 1992 yılında, MSM bünyesinde “MSM Ormanı’nı kurarak, başarılı bir sosyal projeye daha imza attı. Sanat yaşamı boyunca “Hamlet’i canlandırmak istemiş olan oyuncu, rol aldığı üç oyunda da figüranlıkla yetinmek zorunda kalsa da, 1995’de kaleme aldığı “Hamlet Efendi” oyunuyla ödüle layık görüldü ve bu oyun Devlet Tiyatroları’nda sahnelendi.
1996 ile 1998 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde mizah yazıları ve fıkralar yazan Gezen, 1997 yılında ise, Devlet Tiyatroları’nda oyun yönetmenliği yaptı. Bu dönemde yönettiği oyunlardan “Babam”, ödüllendirildi. 1998 yılına gelindiğinde, yine oldukça yüklü bir maddi külfet altına girerek, ilk defa kendi adıyla özel bir tiyatro kurma hayaline kavuştu. 2000 yılında, “Bir Milyara Bir Çocuk”, “Gerçek Niyazi” ve 2001’de “Hırsız” gibi televizyon yapımlarında rol aldı. Aynı yıl, yine MSM bünyesinde, eski sinema ve tiyatro emektarlarının geri kalan hayatlarını daha sağlıklı ve huzurlu bir ortamda geçirmesi amacıyla bir huzurevi açtı. 2002’de, “Abdülhamit Düşerken” ve “Papatya ile Karabiber” adlı sinema yapımlarında yer alan Gezen, büyük beğeni toplayan “Cennet Mahallesi” adlı komedi dizisinde de, “Darbukatör Baryam” tiplemesini anımsatan “Yunus Baba” karakteriyle ekranlarda göründü.
Yaklaşık 50 yıllık sanat hayatı boyunca, yüz kadar sinema filminde, elli civarında tiyatro oyunuyla binden fazla radyo ve TV skecinde yer alan Müjdat Gezen, görsel sanatların yanı sıra, yazın çalışmalarıyla da gündeme gelmiş ve 38 tane kitap kaleme almıştır. Bu kitapların dokuzu üniveristelerde yardımcı ders kitabı olarak okutulmaktadır. Özellikle Aziz Nesin’i anlattığı “Ç.Arkadaşım Aziz Nesin”, “Ustalarım”, “İkibuçuk Lira İçin”, “Komikler Ağlamaz”, “Eşeğin Karnındaki Elmas”, “Bir Bulut Olsam”, “Şiirim Geldi Bırakın Beni” (şiir kitabı), “Artiz Mektebi”, “Oyunculuk Eğitimi”, “Oyuncunun El Kitabı”, “Galiba Ben Sanatçıyım” yazdığı kitaplardan bazılarıdır. “Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur / Müjdat Gezen Kitabı” da Halit Kıvanç tarafından kaleme alınmıştır. 25’in üzerinde tiyatro oyunu, 8 sinema filmi ve 5 TV dizisinin de yönetmenliğini üstlenmiştir. Aşırı derecede simetri, denge ve hastalık takıntısı vardır.
Müjdat Gezen Sanat Merkezi, kısa adıyla MSM,İstanbul, Kadıköy”de Ziverbey mevkiinde bulunan, içeriğinde Müzik, Tiyatro vb. eğitimlerin olduğu bir Sanat Merkezidir. Tiyatro, Müzik ve Klasik Gitar bölümlerinde 3 yıl süresince, Yazarlık bölümünde 2 yıl ücretsiz olarak eğitim vermektedir. MSM, Kurslardan elde edilen gelirlerle etkinliklerini sürdürmektedir. Yetişkinler için Akşam Okulları, Actor Studio, Şan-Vocal, Diksiyon, Dublaj, Çocuklar için, hafta sonu kış ve yaz okulları mevcuttur.
Müjdat Gezen Ödülleri
2011 – 15. Afife Tiyatro Ödülleri Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü
2011 – Uludağ Üniversitesi 8.Medya Ödülleri/Tiyatro Onur Ödülü
Müjdat Gezen Evlilikleri
1.evliliği: sanatçı Gün İrk ile evlendi. Elif (d.1970) adında bir kızı vardır. 12 yıl evli kaldıktan sonra boşandılar.
2.evliliği : 1988 yılında Leyla Turgut ile evlendi.
Müjdat Gezen hakkında açılmış davalar
Hakaret suçu sebebiyle Bekir Bozdağ, Suat Kılıç, Mustafa Elitaş, Ayşe Nur Bahçekapılı, Nurettin Canikli, Bülent Gedikli, Hüseyin Tanrıverdi, Ebide Sözen, Köksal Toptan, Nimet Çubukçu, Murat Mercan, Dengir Mir Mehmet Fırat, Muzaffer Baştopçu, İbrahim Yiğit ve Seracettin Karayağız’a 4’er bin lira tazminat ödeme cezasına çarpıtırılmıştır.
Müjdat Gezen Kitapları
Eşeğin Karnındaki Elmas
Sınıf Bunadı
Aptal Hamdi Avustralya’da
Aptal Hamdi Zor Durumda
Fıkracı
Hamlet Efendi – İstanbul Müzikali
Çizgilerle Nzım Hikmet
Artiz Mektebi
Sit Nene’nin Masalları
Salak Oğlum
Oyunculuğun Felsefesi
Ben Çocukken
Kuzucuk
Arkadaşım Maske
Oyunculuk Eğitimi
Naftalin Bozulmuşsa
Neden Dersen…
Komikler Ağlamaz
Meşhur Yenikapı Cinayeti
Yapabilirsin
Büyüyünce Ne Olucan?
Ç. Arkadaşım Aziz Nesin
Gırgıriye
Çocuk Adam
Babam
Şİİrim Geldi Bırakın Beni
Galiba Ben Sanatçıyım
Aptal Hamdi Bizi Güldürüyor
Türk Tiyatrosu Kitabı – Meddah-Karagöz – Ortaoyunu
Oyuncunun Elkitabı
Müjdat Gezen rol aldığı Tiyatro Oyunları
2012 – 1881 (oyun) : Müjdat Gezen – Müjdat Gezen Tiyatrosu
2010 – Mustafam Kemalim : Tuncer Cücenoğlu – Müjdat Gezen Tiyatrosu
2008 – Aptal (oyun) : Müjdat Gezen – Müjdat Gezen Tiyatrosu
2007 – Sınıf Bunadı : Müjdat Gezen – Müjdat Gezen Tiyatrosu
2006 – Hamlet : William Shakespeare – Müjdat Gezen Tiyatrosu
1999 – Yedi Kocalı Hürmüz : Sadık Şendil – Yayla Sanat Merkezi
1998 – Hababam Sınıfı : Rıfat Ilgaz – Yayla Sanat Merkezi
1996 – Hamlet Efendi : Müjdat Gezen – Bursa Devlet Tiyatrosu
1996 – Sersem Kocanın Kurnaz Karısı : Haldun Taner – Trabzon Devlet Tiyatrosu
1987 – Artiz Mektebi : Müjdat GezenKandemir Konduk – Şan Tiyatrosu
1978 – Vatan veya Memleket : Sadık ŞendilMuzaffer İzgüUmur Bugay – Müjdat Gezen Tiyatrosu
1977 – Palyaço (oyun) : Müjdat Gezen – İstanbul Şehir Tiyatrosu
Müjdat Gezen Filmleri
1963 – Yedi Kocalı Hürmüz
1966 – Denizciler Geliyor
1967 – Zilli Nazife
1968 – Yakılacak Kitap
1968 – Kader
1968 – Eşkiya Halil
1969 – Berduş
1969 – Erkek Fatma
1970 – Cafer Bey
1970 – Kara Gözlüm
1970 – Vur Patlasın Çal Oynasın
1971 – Ateş Parçası
1971 – Hasret
1971 – Mıstık
1971 – Sürgünden Geliyorum
1971 – Yalnız Değiliz
1971 – Yavru ile Katip
1972 – Aşk Sepeti
1972 – Rüyalar Gerçek Olsa
1974 – Aman Ne Gırgır
1974 – Palavracılar
1974 – Uyanık Kardeşler
1975 – Adamını Bul
1975 – Aptal Şampiyon
1975 – Hababam Taburu
1975 – Kara Yemin
1975 – Pembe Panter
1975 – Televizyon Çocuğu
1976 – Mahallede Şenlik Var
1976 – Şöför Mehmet
1978 – Çaresiz
1979 – Gül Hasan
1981 – Gırgıriyede Şenlik Var
1981 – Gırgıriye
1981 – Deliler Koğuşu
1981 – Bizim Sokak
1982 – Görgüsüzler
1983 – Gırgıriyede Cümbüş Var
1984 – Bizimkiler – Of Of Emine
1984 – Gülümseyen Dünya
1984 – Gırgıriyede Büyük Seçim
1984 – Çalsın Sazlar
1986 – Bekçi
1986 – Belalı Kaynana
1986 – Kaynanam Tatilde
1986 – Bu Muhtar Başka Muhtar
1986 – Güldürme Beni
1986 – Kobay
1987 – Bütün Kuşlar Vefasız
1987 – Homoti
1987 – Kahraman Hamamcı
1987 – Kocamın Karısı
1989 – Güzel Bir Gün İçin
1989 – Garip Bir Cinayet
1990 – Bir Milyara Bir Çocuk
1992 – Seni Seviyorum Rosa
1995 – Azmi
2000 – Gerçek Niyazi
2001 – Hırsız
2002 – Abdülhamit Düşerken
2002 – Darbukatör Baryam
2002 – Papatya ile Karabiber
2003 – Deliyle Geçen Gece
2003 – Hayat Bilgisi
2003 – Peki Olur Şekerim
2004 – Cennet Mahallesi
2004 – Taşı Sıksam Suyunu Çıkarırım
2006 – Bir İhtimal Daha Var
2007 – Hicran Sokağı
2007 – Şöhret Okulu
2009 – Yedi Kocalı Hürmüz
2009 – Suluboya
2010 – Memlekette Demokrasi Var
2010 – Sessizlerin Sesi
2012 – İbret-i Ailem