Saddam Hüseyin kimdir? Saddam Hüseyin”in hayatı, biyografisi, dönemi, politik kariyeri hakkında bilgi.
Saddam Hüseyin; Iraklı devlet adamıdır (d. 28 Nisan 1937, El Avja, Tikrit – ö. 30 Aralık 2006, Kadimiye, Bağdat).
Asıl adı: Hüseyin El Tikriti Saddam. Yoksul bir çiftçi ailesinin oğlu olarak dünyaya geldi. Genç yaşta Baas Partisi”ne girdi (1957). Dönemin Devlet Başkanı Abdülkerim Kasım”a bir suikast girişiminde bulunanların arasında yer aldığı gerekçesiyle tutuklandıysa da Suriye”ye oradan da Mısır”a kaçtı (1959). Kahire”de başladığı hukuk öğrenimini, Abdülkerim Kasım”ın iktidardan düşmesine yol açan darbe (1963) sonrasında Bağdat”ta tamamladı. Aynı yıl, Baas”çıların General Abdülselam Arif tarafından tasfiye edilmesi sırasında tutuklanarak birkaç yıl hapis yattı. 1967″de Baasçı Hasan el-Bekr önderliğindeki darbe içinde yer aldı.
1969-1979 arasında Devrim Komuta Konseyi üyesi olarak görev yaptı. Bu dönemde Başkan el Bekr”den sonra en güçlü adam olarak sivrildi. Kuzey Irak”taki Kürt sorununa çözüm bulmak amacıyla Kürt liderleriyle görüşmelerden bir sonuç alamadı. Temmuz 1979″da Başkan el-Bekr, sağlık nedenleriyle görevinden ayrılınca (Temmuz 1979) devlet başkanlığını üstlenerek Irak”ın en güçlü adamı durumuna geldi. Baas Partisi içindeki karşıtlarını ortadan kaldırdı. Baskı altında düzenlenen 1980″de genel seçimlerinde yönetimini halka onaylattı. Bu seçimle, Baas Partisi genel sekreterliği, silahlı kuvvetler başkomutanlığı, Devrim Komuta Konseyi gibi görevleri de üstlendi. Şattüla-rap su kullanımını öne sürerek İran”a savaş açtı (Eylül 1980). Sekiz yıl süren savaştan bir sonuç alamadığı gibi 300 bin Irak yurttaşı öldü, bir o kadarı da yaralandı ve kayboldu. BM Ateşkes Antlaşması”m (Ağustos 1988) imzalamak zorunda kaldı. Dış borçların 65 milyar doları aşması, savaştan bir sonuç alamaması üzerine, saygınlığı sarsıldı. İçeride göstermelik birtakım demokratikleşme hareketlerine girişti (Ocak 1989-Haziran 1990). Temmuz 1990″da yeniden devlet başkanı seçildi. Irak”ın bir parçası olduğunu öne sürdüğü Kuveyt”i işgal etti (2 Ağustos 1990).
BM”nin aldığı geri çekilme kararını tanımadığı gibi tüm barış girişimlerini geri çevirdi. ABD ağırlıklı çokuluslu barış gücünün, Irak”ın Kuveyt”i boşaltması için başlattığı askeri harekâta (17 Ocak 1991) karşın, Irak”ın haklılığı ve barış için Filistin sorununun çözümünün gerekli olduğu görüşlerini öne sürdü. Ancak, barış gücünün yoğun hava bombardımanları ve kara harekâtı (24-28 Şubat 1991) sonucu BM Güvenlik Konseyi kararlarına, ABD barış isteklerine kayıtsız şartsız uymayı kabul ederek Kuveyt”ten çekildi; bu kez yönetimine karşı ayaklanan Kürt ve İran yanlısı Şii grupları bastırma çabasına girişti (Mart 1991). BM Kararlarına uymamakta direnmesi üzerine ABD ile sürekli sürtüşme içine girdi. 1998 Şubatında kimyasal ve biyolojik silahların denetimi ile görevli olanlara zorluk çıkardığı gerekçesiyle ABD bir kez daha Irak”ı vurmak amacıyla Basra Körfezi”ne insan ve silah yığdıysa da barış sağlandı.
11 Eylül 2001 olayından sonra ABD Afganistan ile birlikte tekrardan Irak”ı hedefe aldı. 20 Mart 2003″te ABD ve müttefikleri Irak”a girdiler ve 3 hafta içerisinde Irak düştü. 13 Aralık 2003″te de doğum yeri Tıkrit”te ABD askerlerince yakalanarak esaret altına alınmıştır. 30 Haziran 2004 tarihinde Irak geçici yönetimine bağlı bir mahkeme tarafından insanlığa karşı suç işleme sebebi ile yargılama başladı.Aynı zamanda Duceyil ve Halepçe katliamları sebebi ile de yargılandı. yargılama sonunda idama mahkum edildi ancak Saddam Hüseyin kurşuna dizilerek infaz edilmek istediğini belirtmiş olsa da mahkeme heyeti bunu kabul etmedi.
3 Aralık 2006 tarihinde temyize başvuran Saddam Hüseyin”in bu başvurusu red edilerek 26 Aralık 2006 tarihinde temyiz mahkemesi tarafından hakkında alınan asılarak idam kararı 30 gün içinde infaz edilmesi şartı ile kabul edildi.
Kurban bayramının ilk günü olan 30 Aralık 2006 tarihinde Bağdat Kadımiye”de bulunan bir askeri üste infaz edildi. İdamı cep telefonları ile kayıt altına alınarak video paylaşım siteleri aracılığı ile tüm dünya ile paylaşıldı ve bu tüm dünyada büyük tepkilere yol açtı. Saddam Hüzeyin infazın ertesi günü hemen Tıkrit”te defnedilmiştir.