Sosyalizmin babası sayılan ve dünyada milyonlarca insanı Das Kapital isimli eseri ile etkilemiş olan Karl Marks”ın hayatına kısa ve ansiklopedik bilgiler ile bakış.
Sosyalizmin kurucusu sayılan milyonları fikirleri ile peşinde sürüklemiş bir iktisatçı, filozof, politik ekonomist ve devrimcidir. Bir Yahudi ailesinin oğlu olarak Trier”de 5 Mayıs 1818″de doğdu. Hayata öğretmenlikle atıldı, gazeteciliğe geçti, maddeci (materyalist) görüşlerini yaymaya başladı. Friedrich Engels”le birlikte, 1847″de, “Komünist Manifesto“yu yayınladı. 1867″de yayınladığı “Das Kapital” (Sermaye) adlı eserinde düşüncelerini daha geniş ölçüde açıkladı. Burada, dünya iktisadi hayatının” temeli olan sermayenin durumunu, ileri ki gelişmelerini gözden geçiriyordu. Ona göre sermaye, ister toprak, arazi, üretim aletleri, fabrikalar şeklinde olsun, ister emek şeklinde olsun, yönetici bir gücün, yani devletin elinde toplanmalıydı.
Marx, daha sonra “Birinci Enternasyonal” denilen milletler arası işçi kongresini kurdu. Ölümünden sonra, ikinci (1904) ve üçüncü ( 1920) Enternasyonaller kurulmuştur.
Karl Marx ömrü boyunca sefaleti yaşamış bir kişidir. Eşine bir miktar miras kalması ile yaşadığı Londra”da nispeten daha iyi bir yaşam sürmesine rağmen ölene kadar hep maddi sıkıntı yaşamıştır. Tüm dünyayı etkileyen bir kişi olmasına rağmen cenazesine sadece 11 kişi katılmıştır. Londra”da bulunan mezarı Büyük Britanya Komünist Partisi tarafından yeniden yaptırılmıştır. Mezar taşında Komünist Manifesto”nun son ünlü sözü yazmaktadır. ” Bütün ülkelerin proleterleri, birleşin!” Bu slogan aynı zamanda eski SSCB”nin devlet sloganı idi.