Ünlü Romancımız Akagündüz ile ilgili kısa ve genel bilgilerin ve eserleri hakkında bilgilerin yer aldığı yazımız
Temiz Türkçesiyle ve realist üslubu ile tanınmış bir romancımızdır. Asıl adı Hüseyin Avni”dir. Selanik civarında Katerin”de doğdu, İstanbul”da Galatasaray Sultanisinde, Edirne ve Kuleli idadilerinde okudu. Harbîye”de okurken hastalanarak askerliği bırakmak zorunda kaldı. Daha sonra Paris”te Güzel Sanatlar Okuluna ve Hukuk Fakültesine devam etti. Meşrutiyet”ten Önce Selanik”te İttihat ve Terakki Cemiyetine girdi. 31 Mart Vakasından sonra Hareket Ordusuna gönüllü yazıldı, orduyla birlikte İstanbul”a geldi. Kısa bir müddet devlet hizmetinde çalıştıktan sonra yazı hayatına atıldı. Birçok takma adlarla yazdıysa da en çok Akagündüz adı ile tanındı. 1932″de milletvekili seçildi, on yıl milletvekilliği görevinde bulundu.
Akagündüz ilk yazılarını «Genç Kalemler» ve «Çocuk Bahçesi» mecmualarında yayınlamış, bu arada milli konular üzerine şiirler yazmış, fakat asıl şöhretini roman sahasında kazanmıştır. Tiyatro alanında da çalışmaları vardır.
Eserlerinin bir kısmı son yıllarda filme de çekilmiştir.
Eserleri:
Muhterem Katil (1914), Bozgun (1919), Yarım Türkler (1919), Hayattan Hikayeler (1928), Bu Toprağın Kızları (1928), Dikmen Yıldızı, Bir Şoförün Hatıra Defteri, İki Süngü Arasında (1929), Üç Kızın Hikayesi (1933), Üvey Ana (1933), Çapraz Delikanlı (1938).