Ünlü Fransız besteci George Bizet kısaca hayatı, eserleri ve Carmen operası ile ilgili bilgiler.
Georges Bizet, Fransız bestecisi (Paris 25 Ekim 1838 – Paris 3 Haziran 1875). Asıl adı: Alexander Cesar Leopold.
Paris Konservatuvarı”nda Marmontel”den piyano, Zimmermann ve Gounod”dan müzik kuramı, Halevy”den kompozisyon dersleri aldı. 1857″de konservatuvarın Büyük Roma Ödülü”nü kazandı. Daha sonra özel müzik öğretmeni olarak çalıştı ve çoğunlukla Paris”li eleştirmenlerin olumsuzca eleştirdiği opera besteleri yaptı. Başeseri olan Carmen”in ilk oynanışından (1875) kısa bir süre sonra en verimli döneminde öldü.
Erken doğalcı, biçimde tutumlu, Wagner karşıtı Fransız operasının önde gelen temsilcisidir. Carmen operası güneye özgü tutkuyla doludur. Kolay anlaşılır ses dili, ritmik canlılığı, berrak ve renkli çalgılaması ve Nietzche”nin yazılarıyla Wagner”in operalarının karşısına çıkarıldı. Carmen”in etkisi Ravel, Busoni ve Stravinski”ye kadar sürdü.
Başlıca eserleri: Operaları: les Pecheurs des Perles (İnci Avcıları, 1863); la Jolie Fille de Perth (Perthli Güzel Kız, 1867); Djamileh (Cemile, 1872). Süit: l”Arlesienne (Arles”li Kadın, 1872).
Carmen Operası :Geroges Bizet”in operacomique türündeki dört perdelik eseridir. İlk sahnelenişini izleyici topluluğu ve eleştirmenler büyük bir düş kırıklığı olarak nitelediler. O günlerin mutlu sonlara alışık izleyicileri Carmen”in öyküsünü beğenmemekle kalmayıp müziği de aşırı gürültülü ve tondan kaymış (detone) bulmuşlardı.
İlk başarısını Ekim 1875″te Viyana”da elde eden operayı, 1876″da Paris”te izleyen Çaykovski, Carmen”in 10 yıl sonra dünyanın en sevilen operası olacağını söyledi. Nietzsche”nin de hayranlığını kazanan eseri, Bismarck”ın 27 kez izlediği söylenir. Kısa bir süre sonra İbranice, Çince ve Japonca gibi hemen tüm dillere çevrilen eser, Georges Bizet”in 100. doğum yılına gelindiğinde (1938) yalnız Paris”te 2.000″in üstünde sahnelenmişti. Bir başeser olarak kabul edilen Carmen Operası, gündelik yaşamı başarılı yansıtışı, zengin ezgileri, değişik ve gerçekçi konusu ve olağanüstü başarıyla çizilmiş karakterleriyle kısa sürede kazandığı ilgiyi günümüze kadar sürdürdü.