Halk şairlerimizden Aşık Dertli hayatı ve eserleri ile ilgili olarak genel bilgilerin mevcut olduğu yazımız.
DERTLİ, halk şairi (Gerede/Şahnalar Köyü 1772 – Ankara 1845). Şiirlerinden elde edilen, çağdaşlarının tanıklığıyla sağlanan bilgilere göre asıl adı İbrahim iken çobanlık yaptığı çocukluk yıllarında âşıklık geleneğine giriştiği, hakkı olan topraklara zorba bir ağanın el koyması üzerine İstanbul, Konya, Mısır”da geçirdiği yıllardan sonra köyüne döndüğü, âşıklık göreneği üzere gene yollara düştüğü söylenir.
Kent âşıklığı düzenine göre devlet kapısında küçük memurluklar yaptığı yazılmıştır. Mezarı Gerede yolu üzerindedir. 19. yüzyılın -Dadaloğlu dışında- bütün halk şairleri gibi köy-oba kökeniyle kasaba-kent kültürü arasında bocalayan, din, tasavvuf konularıyla gerçek yaşam sorunları arasında kararsızlık yaşayan kişiliği, Dertli”nin şiirlerinde bütün özellikleriyle ortadadır. Aruzla hece arasında, divan şirinin çok bilinen nazım biçimleriyle halk şiirinin geleneksel sesleri arasında ortalama bir çizgidedir. Ağızdan ve cönklerden derlenen şiirleri başkaları tarafından yayımlandı;
Âşık Dertli Divanı (Ahmet Talât, 1928), Bolulu Dertli Divanı-Hayatı ve Şiirleri (Haşim Nezihi Okay, 1954, 1958), Dertliye Seyramden Seçmeler (Cahit Öztelli, 1953, 1964).