Önemli Osmanlı padişahlarından olan Kanuni Sultan Süleyman hayatı ve Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait kısa ve temel bilgilerin yer aldığı yazımız
Osmanlı padişahlarının onuncusudur. Yavuz Sultan Selim”in tek oğludur. Annesi Hafsa Sultan Kırım Hanı Mengli Giray”ın kızıdır. Kanuni Süleyman, Trabzon”da, babası orada sancakbeyi iken doğdu, Zigetvar Seferi sırasında 71 yaşında öldü. 46 yıl tahtta kaldı ki, bu Osmanlı padişahlarının en uzun saltanat süresidir.
Kanunî Sultan Süleyman, 1520″de babası Yavuz Sultan Selim”in beklenmeyen ölümü üzerine 25 yaşında tahta çıktı. Saltanatı hemen hemen hep savaşlarla geçti. 29 ağustos 1521″de Macaristan”ın en önemli kalesi, kilit noktası olan Belgrat”ı aldı. 1522″de Rodos adasını ele geçirerek buradaki Rodos şövalyeleri devletine son verdi. Almanya İmparatoru Şarlken”in eline esir düşen Fransa Kralı I. François (Fransua) nın yardım istemesi üzerine, Şarlken”e karşı savaş açtı. Mohaç”ta 2 saat içinde Macar ordusunu yok etti. Macaristan”ı haritadan sildi. Bec”i (Viyana”yı) kuşattıysa da bastıran kış üzerine 16 ekim 1529″da kuşatmayı kaldırdı.
1532″de Almanlar”dan Graz şehrini aldı. 1534″de çıktığı Irak seferinde Hamedan”ı, dünyanın en ünlü şehirlerinden biri olan Bağdat”ı aldı. Irak”ta Safevîler”in egemenliğine son verdi. Doğu Anadolu”da İran”ın elinde bulunan son toprakları Erzurum”la Van”ı ele geçirerek Türkiye”nin bugünkü doğu sınırlarını çizmiş oldu.
1536″da Korfu, Bordan (Moldavya) seferlerinden sonra düzenlediği Budin seferinde Macaristan”ın yönetim şeklini değiştirdi, bir eyalet olarak İstanbul”a bağladı. Estergon seferiyle, Macaristan”ı Almanya”nın istilasından kurtardı. 1547″de Almanya – İspanya ile yapılan barışta V. Karl (Şarlken) en ağır şartları kabul zorunda kaldı. Osmanlı İmparatorluğu”nun Avrupa”daki egemenliği en yüksek noktasına çıkmıştı.
Kanuni Süleyman 1553″te üçüncü defa İran üzerine yürüdü. Karabağ”ı, Nahcıvan”ı aldı. İki yıla yakın süren bu seferden dönerken, 35 yıl içinde Osmanlı İmparatorluğu”nu iki kat genişletmiş bulunuyordu.
Kanunî Süleyman son çıktığı Zigetvar seferinde öldü. Veziriâzam (başbakan) Sokullu Mehmet Paşa, padişahın sağ kalan tek oğlu şehzade Selim (Selim II.) Belgrat”a gelinceye kadar Kanunî”nin ölümünü ordudan sakladı. Cenaze sonradan istanbul”a getirilerek Süleymaniye Camisi”ndeki türbesine gömüldü.
Kanunî Osmanlı tarihinin en büyük hükümdarlarından biridir, imparatorluğu dünyanın en büyük ülkesi durumuna getirmiştir. Avrupalılar ona «Muhteşem» derler. Türkler de, hakseverliği, yaptığı kanunlardan ötürü «Kanunî» adını vermişlerdir. Kanunî Süleyman Fatih”ten sonra Osmanlılar”ın en büyük devlet, siyaset adamı, Yavuz” dan sonra da Osmanlılar”ın yetiştirdiği en büyük asker olarak kabul edilir. Kanunî «Muhibbî» takma adıyla şiir de yazardı. «Halk içinde mûteber bir nesne yok devlet gibi — Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi» beyti pek tanınmıştır.
ESTERGON ZAFERİ
Kanunî”nin en büyük zaferlerinden biri Estergon Seferi”dir. Bir yıl süren bu seferde, Viyana ile Budin arasındaki en önemli kale olan, Türk akıncılarının bundan böyle başlıca merkezlerinden biri haline gelen Estergon, Al-manlar”dan geri alındı. Bali Paşa”nın 24 kasım 1542″de kazandığı bu büyük zafer, Macaristan”ı Alman imparatoru” nun istilâsından kurtarmıştı. Yalnız, Almanlar”ın giriştiği o taarruzun cezasını vermek gerekiyordu. Kanunî”nin bu seferi (1543) maksadı sağladığı gibi, Macaristan”ı Osmanlı Imparatorluğu”na daha sıkı bağlarla bağladı. Bu sıralarda, 1543 yazında, Barbaros da batıdan V. Karl”a (Şarlken)e ağır darbeler vurdu, Nice”i aldı, Roma”ya 15 km. yaklaştı, Fransa”yı himayesine aldı.
19 haziran 1547″de Almanya – İspanya ile barış yapıldı; V. Karl, en ağır şartları kabul zorunda kaldı; Osmanlı devletine yıllık haraç vermeyi bile taahhüt etti. Avrupa”da Osmanlı İmparatorluğu”nun nüfuzu şahikasına çıktı, Habsburglar”ın itibarı azaldı. Lehistan, Rusya, Fransa, bazan ingiltere ile Venedik, Osmanlı devletinin nüfuzuna girdiler. Venedik, Rusya ve Lehistan Osmanlılar”a yıllık vergi veriyor, Fransa, Osmanlı devletinden büyük para, silah yardımı görüyordu.