Ünlü Norveç”li besteci olan Edvard Grieg hayatı ve eserleri ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.
Ünlü bir Norveçli bestecidir. Norveç”in şirin bir kıyı kasabasında doğdu. Müzik zevki onda doğa sevgisiyle birlikte başladı. Kırlarda, deniz kıyısında dolaşıyor, tabiatın güzellikleri arasında hayale dalıyordu. Küçükten beri dinlenceye alıştığı balıkçı şarkılarını da pek seviyordu. Bir gün annesinin piyanosuna oturup bu şarkıları çalmaya başlayınca Grieg”in müzik kabiliyeti de ortaya çıktı. Annesi çocuğun kabiliyetini geliştirmek için ona hemen bîr piyano hocası tuttu. Bir sene sonra küçük Grieğ eser bestelemeye de başlamıştı. On beş yaşına bastığı zaman hîç umulmadık bir olay, Grieg”in hayatını tamamen değiştirdi. Norveçli tanın-mı”ş kemancı Ole Bull, Grieg”lere misafir gelmişti. Küçük Grieg”in piyano çalışını dinleyince ona hayran oldu. Çocuğu Leipzig Kon-servaturarı”na götürmeyi kararlaştırdı.
Grieg, Leipzig Konservatuvarını bitirdikten sonra eser bestelemeye koyuldu. Bu arada, çocukluğundan beri sevdiği, dayısının kızı Nina Hagerup”la evlenmek istedi. Fakat Nina”nın babası bu «beş parasız, üstelik geleceği de belli olmıyan» delikanlıya kızını veremeyeceğini söyledi. Genç kız üç yıl Grieg”i bekledi. Grİeg, sevgisini dile getirmek üzere, meşhur «Aşk Şarkısı» nı besteledi. Şarkı kısa zaman içinde yayılmış, herkes bestecisini merak etmeye başalmıştı. Grieg, şöhretle birlikte sevgilisine de kavuştu.
Grieg, kısa zamanda Norveç”in başlıca bestecileri arasına girdi. Şair Ibsen de «Peer Gynt» piyesini Grieg”in bestelemesini istiyordu. Grieg, pek sevdiği şair Ibsen”in eserini lâyık olduğu şekilde müziklendirememekten korkuyordu. «Peer Gynt Süiti» ni geceli gündüzlü çalışarak tamamladı. Kısa bir zaman içinde «Peer Gynt» ve Grieg adları bütün dünyaya yayıldı. Her yandan tebrikler, nişanlar, unvanlar yağmaya başladı. Halbuki Grieg, gürültülü hayattan uzak, tabiatla baş başa yaşamayı özlemişti. Doğduğu kasabanın yakınlarında dağa yaptırttığı küçük evine çekilip eser besteliyerek ömrünü doldurmak istiyordu. Şiddetli bir astma hastalığı besteciyi bir türlü rahat bırakmıyordu. Son zamanlarda piyano bile çalamaz olmuştu. 4 eylül 1907 sabahı dağa gezmeye çıktı, bir daha da inemedi. Önceden belirtmiş olduğu isteği üzerine dağda bir kayanın altına gömüldü.
Edvard Grieg”in başlıca eserleri şunlardır:
«Peer Gynt Süiti» (1875);
«Sonbaharda» (Uvertür);
Piyano ve Orkestra Konçertosu (1868);
Keman ve Piyano İçin 3 Sonat ( 1865, 1867, 1887);