Takdir, tedbiri bozar
İnsanoğlu ne tür hesaplar ve planlar yaparsa yapsın, ne kadar önlem alırsa alsın, sonuçta Allah ne dilemişse o olur, kaderinde var olan şeyleri değiştiremez.
Takdir ile yazılan, tedbir ile bozulmaz
Bir kişi ne kadar önlem alırsa alsın yine de kaderini değiştiremez, değiştirmesi mümkün değildir. Allah’ın, kişinin alnına yazdığı ne ise mutlak olacaktır. Kişi bunu yaşadıkça görecek, olumlu veya olumsuz olaylarla karşılaşacaktır.
Tedbirde kusur eden, takdire bahane bulur
Yapılacak her işte gerekli önlemler işe başlamadan önce alınmalıdır. Gereken önlemleri almakta kusur eden kimseler bunun sonuçlarını şanssızlıklarına yüklerler, bazen de kadere yüklerler ki bu tutum yanlıştır. Bir işte suçlu aramadan önce alınması gereken tüm önlemleri almak, hazırlıkları tamamlamak gerekir.
Balık ağa girdikten sonra aklı başına gelir
Çoklukla düşünüp taşınmadan, olacakları hesaplamadan işe kalkışan insan, bu ihtiyatsızlığı sebebiyle bir felâkete düştükten sonra aklını başına toplar; kendine gelip uyanır. Ama dövünmesi, çırpınması bir fayda vermez; çünkü iş işten geçmiş olur.
Kurtla görüşürsen köpeğini yanından ayırma
Saldırgan biriyle karşılaşacak ya da tartışacak olan kişi, kendisini korumak için gereken önlemleri alır.
Hırsıza kilit olmaz
* Hırsızlık ya da kötülük yapacak kişiye; kilitli kapı, yüksek duvar vb. alınan önlemler pek etkili olmaz. O, içeri girmenin, kötülük yapmanın bir yolunu bulur.
* Kötü bir iş yapmaya karar vermiş kişiyi engellemek için alınan önlemler bir işe yaramaz.
Yılanın başı küçükken ezilir
Daha küçükken, önemsizken daha sonra tehlikeli olacağı, zarar vereceği anlaşılan bir şeyin, düşmanın veya bir durumun önüne hemen geçilmeli; büyümesine izin verilmeden ortadan kaldırılmalıdır.
Başına gelen başmakçıdır
Bir olayı yaşamış, başından bir macera geçmiş olan kişi o konuda tecrübeli, bilgili olur. Yaşadıklarında zarara veya bir sıkıntıya uğramışsa aynı şeyleri yaşamamak için gerekli önlemleri alır.
Ne karanlıkta yat, ne kara düş gör
İnsan, olabilecek tehlikelere karşı önceden önlem almalıdır. Böylece sonradan üzüntü duyabileceği durumların, olayların önüne geçmiş olur. Her konuda tedbirli olmak büyük yarar sağlar. Çünkü ne zaman, ne gibi tehlikelerle karşılaşacağımızı bilemeyiz.
Kurda konuk giden, köpeğini yanında götürür
Saldırgan biriyle karşılaşacak ya da tartışacak olan kişi, kendisini korumak için gereken önlemleri alır.
Ne şeytanı gör, ne salavat getir
İnsan; gücünün yetmediği, bilmediği ve anlamadığı işlere girişmemelidir. Olur da başaramayacağı halde bir işe başlarsa, o vakit başkalarından yardım da beklememelidir. Nasıl yapacağım diye dertlenip kendini harap etmektense, bilmediğin işten uzak durup huzurlu olman en güzelidir.
Ak akçe kara gün içindir
Sağlıklı ve imkanlarımız varken emek vererek, alın teri dökerek kazandığımız para, sıkıntılı anlarımız ve zor günlerimiz içindir; bizi darlıktan bu para çekip kurtarır, rahata erdirir. Dara düşülen günlerimizde bu parayı harcamaktan da geri durmamalı, çekinmemeliyiz.
Tevekkelin gemisi batmaz
Tedbirini aldıktan sonra fazla titizlikten uzak duran, her şeyi artık Yüce Allah`a bırakıp boyun eğen kimsenin malına, işine zarar gelmez.
DEYİMLER
Tedbir almak deyiminin anlamı
* İstenmeyen bir şeyin gerçekleşmesini engellemek veya ortadan kaldırmak için gerekli yollara başvurmak, önlem almak.
* Hazırlanmak.
Örnek: Çatı su damlatıyor, acilen tedbir almalıyız.
Örnek 2: Sel baskınlarına karşı tedbir almak lazım.
Örnek 3: Kış geliyor, tedbir almak lazım.
Örnek 4: Karayolları ekipleri, kar yağışı için gerekli tedbirleri almış.