Aç, tokun yüzüne bakmakla doymaz
İnsan ihtiyaç duyduğu, sürekli yokluğunu çektiği şeyleri varlıklı kimselerde görmekle onlara sahip olmuş sayılmaz. Tatmin olabilmek için onları gerçekten elde etmelidir.
Açın amanı, tokun imanı olmaz
Acıkmış bir insan veya bir canlı her yola başvurabilir, yani kimsenin ricasını (amanını) dinlemez. Yokluk içinde bulunan biri de doğruluğuna inandığı, kutsal bildiği her şeyi bir kenara bırakarak bu yokluktan kurtulmaya çalışır.
Acından ölmüş yok, tokundan ölmüş çok
Kişi, yoksul ve fakir olabilir. İşsiz ve parasız kalabilir. Ama aç kalmaz. Sağlığı elverdiğince istedikten sonra mutlaka bir geçim yolu bulur. İnsanlar açlık sebebinden değil de aşırı yemek sebebiyle ölebilirler.
Aç, tokun gözüne bakmakla doymaz
İnsan ihtiyaç duyduğu, sürekli yokluğunu çektiği şeyleri varlıklı kimselerde görmekle onlara sahip olmuş sayılmaz. Tatmin olabilmek için onları gerçekten elde etmelidir.
Tok iken yemek yiyen, mezarını kendi dişiyle kazar
Günümüzün en önemli sorunlarından biri obezite, yani aşırı şişmanlıktır. İnsan, acıkmadan yemek yememelidir, yerse kilo alır. Bu davranışını sürdürürse zamanla aşırı kilolu hale gelir. Bu, sağlığı için çok zararlıdır.
Tok, açın halinden bilmez
Para, mal gibi şeyleri elde etmiş; açlığını gidermiş ve bunlara doymuş olanlar, yoksulların çektikleri sıkıntıyı, içine düştükleri geçim darlığını anlamazlar.
Aç ne yemez, tok ne demez
Yoksul kişi ihtiyaç duyduğu şeyin en kötüsüne bile razı olur; iyisini, kötüsünü arayacak durumda değildir. Oysa varlıklı kişi için durum farklıdır, o her zaman daha iyisini ister, en güzel şeylerde bile bir kusur bulur, beğenmemezlik eder. (İnsanların kararlarını içinde bulundukları durumlar belirler.)
Tok ağırlaması (ağırlamak) güçtür (güç olur)
* Karnı tok olanlara yemek beğendirmek kolay değildir. Bunlar, ikram edilen en lezzetli yiyeceklere karşı bile isteksizdirler.
* Herhangi bir konuda imkanların en iyisine ulaşmış, hevesini almış kişileri memnun etmek kolay değildir.
Aç aslandan tok domuz yeğdir
Açlığa katlanılmaz, açlığını gideremeyen her fenalığı göze almıştır. En yakınları için bile korkulacak bir kimsedir.
Karnı tok it gölgede yatar
Karnını doyuran köpek yan gelir yatar. Bunun gibi, akılsız kişi de o gün karnını doyurunca yan gelir yatar, keyfine bakar, yarınını düşünmez.
Açlık ile tokluğun arası yarım yufka
Yoksulluğa üzülmemeli. Küçük bir şey bile (bir dilim ekmek) en büyük ihtiyacımızın giderilmesini sağlar.
Aç doymam, tok acıkmam sanır
Uzun süre yokluk içinde olan aç insan elde ettiğinden çoğunu ister, tatmin olmaz, yetmeyeceği duygusunu taşır. Yoksul kişi, kazandıkça daha kazanmaya çalışır. Tok, yani varlıklı insan ise var olanla yetinir gibidir, elindekilerin bir gün gelip tükeneceğini düşünmez, yeni kazanç yollarına başvurmaz, dahası elindekileri bilinçsizce harcamaya devam eder.
Öksüz kuzu toklu olmaz
Yardıma muhtaç olanlar; kimsesi, koruyucusu, destekçisi, doğru yol gösterici rehberi olmadan ilerleyip, hayatta pek başarılı olamazlar.
Aç gezmektense tok ölmek yeğdir
Beslenmek her canlının temel ihtiyacıdır, aç kalan kişi sağlıklı ve istediği şekilde hayatını sürdüremez, yaşamanın tadına varamaz. Bu nedenle, ölürken bari tok olmak arzular.