Nerede birlik, orada dirlik
* Kişiler arasında anlaşma, duygu ve düşünce birliği olursa orada huzur, güven ve düzen olur. İnsanlar kaderde, tasada, kıvançta ve sevinçte bir olursa, dünya sanki cennet gibi olur. Çünkü böyle bir toplumda tam bir dayanışma ve kaynaşma vardır. Aralarında duygu ve düşünce birliği bulunan topluluklar, dirlik ve düzenlik içinde yaşarlar.
* İnsanlar kaderde, tasada, kıvançta ve sevinçte bir olursa, dünya sanki cennet gibi olur. Çünkü böyle bir toplumda tam bir dayanışma ve kaynaşma vardır. Aralarında duygu ve düşünce birliği bulunan topluluklar, dirlik ve düzenlik içinde yaşarlar.
* Başarı ve mutluluğa, duygu ve düşünce birliğiyle ulaşılır. Birlik, kişilerin belirli bir amaca ulaşmak için duygu, düşünce ve güçlerini bir araya getirmeleri demektir. Birliğin gücü, öyle bir güçtür ki karşısında hiçbir engel duramaz. Hatta kimse birliğin gücüyle boy ölçüşmeye kalkamaz. Büyük mutluluk ve başarıların temelinde yatan sır, birliktir. Aile ve toplumun mutlu olması, bireyleri arasındaki duygu, düşünce ve ülkü birliğine bağlıdır.
Mısıra; yağmur geliyor demişler çapan birlik mi demiş
* Mısır bol su ister ama çapalanmazsa sudan gereği gibi yararlanılmaz. Her işten verim almak için en doğru yöntem ve araçlar kullanılmalıdır.
* Mısır bol su isteyen bir bitkidir; ancak iyi çaba yapılmazsa suyunu gereği gibi alamaz ve verimli olamaz. Bazı şeyler için bir tek koşulun sağlanması yetmez, iyi sonuç almak için bütün koşulları sağlamak gerekir.
Büyük zekalar birlikte düşünürler
Akıllı kişiler sorunların çözümünde daima farklı kişilerden yardım alırlar, birlikte daha kolay çözüm yolları bulurlar.
Birlikten kuvet doğar
* İnsanların iş yapabilme kapasiteleri sınırlıdır. Yapılması gereken zorlu bir iş için insanlar birlik olursa iş kolaylıkla ve kısa zamanda tamamlanır. İnsanlar arasında birlik, beraberlik ve huzur ortamı olur. Ayrıca güçlü zorba birine karşı koymak için insanlar birlik olursa o kişi zorbalığa, kabadayılığa cesaret edemez.
* Birlik ve beraberlik içerisinde yapılan işlerin daha iyi neticeler verir, sıkıntılı konular bile kolayca halledilebilir.
* İnsanlar tek başlarına yaşam konusunda hiçbir anlam ifade edemezler. Bir elin nesi var? İki elin sesi var örneğinde olduğu gibi kişiler birleşerek toplumları, toplumlar birleşerek ırkları ve ulusları oluştururlar. Bu kocaman insan toplulukları ise dirlik oluştururlar, kuvvetli olurlar. Kuvvet bir milleti ayakta tutan en önemli unsurdur. Bizde Türk olarak birbirimizi tutmalı, korumalı, her zaman bir diğer Türk’ün yanında olursak kuvvetli oluruz. Tıpkı askerlerin birleşerek orduları oluşturması gibi. Bu egemen bir davranıştır.
Ölenle birlikte ölünmez
* Ölüm kaçınılmazdır. Ölen bir kimsenin ardından yas tutmak ta onu geri getirmeyecektir. Bu durumu bilerek ona göre davranmak gereklidir.
* Ölüm karşısında insan kendini tamamen bırakmamalıdır. Aslında ölüm hayat kadar doğaldır. İnsan, ölen yakını için kendini harap edercesine üzülmemelidir. Çünkü çok üzülmekle durum değişmeyecektir.
* Ölenin arkasından üzülmek durumu değiştirmez. Ölüm her insanı bekleyen bir sondur. Doğumun olağan karşılandığı gibi ölümün de olağan karşılanması gerekir. Ancak bütün bunlara rağmen çok sevilen bir kişinin ölümünü insan kolay kolay kabullenmek istemez. Ardından, üzülür ağlar. Bu üzüntü kişinin sevgisine göre de değişebilir. Üzülmek belki elde değildir, ama kişinin kendisini hırpalayacak, sağlığını bozacak derecede üzülmesi doğru bir hareket değildir. Çünkü hiçbir üzüntü, ölen kişiyi geri getirecek güce sahip değildir.
Birlikten dirlik doğar
İnsanların iş yapabilme kapasiteleri sınırlıdır. Yapılması gereken zorlu bir iş için insanlar birlik olursa iş kolaylıkla ve kısa zamanda tamamlanır. İnsanlar arasında birlik, beraberlik ve huzur ortamı olur. Ayrıca güçlü zorba birine karşı koymak için insanlar birlik olursa o kişi zorbalığa, kabadayılığa cesaret edemez.
Dirlik olmayan yerde birlik olmaz
Huzur ve mutluluğun olmadığı yerde insanlar arası ilişkiler sağlıklı değildir. Birlik ve beraberlik olmaz, düzen ve disiplin sağlanamaz. Böyle bir yerde insanları bir arada tutmak da mümkün değildir.
Birlikten güç doğar
İnsanların iş yapabilme kapasiteleri sınırlıdır. Yapılması gereken zorlu bir iş için insanlar birlik olursa iş kolaylıkla ve kısa zamanda tamamlanır. İnsanlar arasında birlik, beraberlik ve huzur ortamı olur. Ayrıca güçlü zorba birine karşı koymak için insanlar birlik olursa o kişi zorbalığa, kabadayılığa cesaret edemez.
Dam yandı, içindeki sıçan da birlikte yandı
Bir olay sonucunda büyük bir kayıp oldu, ancak eskiden yol açtığı rahatsızlık da sona erdi.
Birlikte tutulan birlikte asılır
Bir suç işlendiğinde, suçu işleyenlerin yanındaki masum kişiler de suçun cezasını çekerler. Suçlunun yanında yakalanması, suçlu gibi muamele görmesine sebep olur.
Birlik olmadan dirlik olmaz
Kişiler arasında anlaşma, duygu ve düşünce birliği olursa orada huzur, güven ve düzen olur. İnsanlar kaderde, tasada, kıvançta ve sevinçte bir olursa, dünya sanki cennet gibi olur. Çünkü böyle bir toplumda tam bir dayanışma ve kaynaşma vardır. Aralarında duygu ve düşünce birliği bulunan topluluklar, dirlik ve düzenlik içinde yaşarlar. Aksi durumda düzensizlik ve huzursuzluk ortaya çıkar.
Nerede çokluk, orada bokluk
Aralarında uyum olmayan, birlikte iş yapmak için toplanan kişiler gereğinden çok olursa, görüş ayrılıkları çıkar. Bu da anlaşmazlıklara yol açar. Böylece o işin gerçekleştirilmesi çok zorlaşır.
Değirmen iki taştan, muhabbet iki baştan
Birlikte iş görmek, birlikte yolculuk etmek, birlikte yaşamak isteyen karı-koca gibi insanlar arasında öncelikle bir uyumun olması şarttır. Bu uyum da karşılıklı saygı ve sevgi temeline dayanır. Tek taraflı sevgi ve saygı uyumu sağlamaya yetmez, ortada düzen diye bir şey kalmaz, kurulan beraberlikten de hayır gelmez.
Bir elin nesi var, iki elin sesi var
İnsanın gücü sınırlıdır. Kişi, her işi tek başına halledemez Tek başına halletmeye kalktığında mutlaka başaramayacağı işler olacaktır. Bu durumda, işleri başarabilmek için başkalarıyla işbirliğine, dayanışmaya girer. Güçleri birleştirerek zor işlerin altından böylelikle kalkar.